Сицилия- "Островът на Слънцето"
22 Юни 2019 г.
Слънчева Сицилия, така я нарича Омир в своята творба "Одисея".
Централно разположена в Средиземно море, Сицилия пленява с дълбоките сини води, богати на риба тон и меру, сардини, паламуд и скумрия, калмари и октоподи, лангусти и морски език и още безброй видове. Островът ухае на цитруси и лавандула, жълтуга краси склоновете на Етна, каперсови храсти слизат до морските брегове, алое, смокинови дървета, рожкови, кестени, маслини и лозя за силните сицилиански вина.
Поради прекрасния средиземноморския климат и вулканичната почва, всички местните зеленчуци, плодове, риба, месо и млечни продукти са така неповторимо вкусни и наситени на минерали.
Неподражаема простота вплитаща морски синеви, вкусна сицилианск кухня, повлияна от от елини и древни римляни, през араби, до нормани, Хабсбурги и Бурбони - французи и испанци.
Древногръцкото влияние е в наследените натурални храни, на основата на риба и други морски продукти.Арабското наследсвто проличава пък в кисело-солено-сладките контрасти, които са типични за западните провинции (използването на каперси заедно със стафиди и бадеми в много от сосовете за паста, например), както и кускуса, който е съвсем обичаен за Палермо, Трапани и Пантелерия, или подправките като канела, шафран и сусам.
Полулярен сладкиш е Ла касата, който идва от северна Африка, представлява обвивка от пандишпан, пълнена с крем от рикота, захар, парченца шоколад, плодове, вишнев ликьор мараскин, глазиран със зелен марципан и богато украсен с плодове отгоре), който се сдобива със своите "барокови" форми едва по-късно, по време на испанското господство.
Пържените оризови топки с плънка от месо и подправки, още известни като оризови "портокалчета" аранчини, са дело на арабското присъствие, също така и Панеле - каша, на основата на запържено брашно и пастичио - комбинация от пиле, бадеми, тесто, шамфъстък и каперси.
Почетно място заемат паста кон ле сарде от Палермо - с майсторски сос от сардини, каперси, прясна аншоа, лук, кедрови ядки, стафиди, пипер и резене, обикновено поръсена с накълцани печени бадеми; месинската паста нкачата - макарони на фурна с рагу, кюфтенца, патладжани, други зеленчуци и качокавало*, или паста ала Норма от Катания - с домат, солена рикота и патладжан.
Без домати и патладжани сицилианската кухня би загубила много от своята неповтримост и самоличност .
Както е известно Сицилия се именува и "житницата на Италия" всеки турист може да се насалди на разнообразните сицилиански хлябове и тестени вкуснотии, сред които се срещат и такива екзотики като пане ка'меуса, т.е. питка с плънка от далак и други дреболии.
Рибните специалитети, разбира се, са хиляди. Тонът има особена тежест, но не бива да забравяме рибата меч, чиито впечатляващи глави дават колорита на местните рибни пазари. Интересно е приготвянето й а ла гиота - с лук, маслини, каперси и домати. Популярна е и палермитанската рецепта за сардини а бекафико - почистени от главата и гръбната кост, те се запичат на фурна с малко зехтин, разтворени и покрити с галета, аншоа, кедрови ядки, канела, стафиди и поръсени със сок от портокал или лимон.
Сред емблематичните сладки изкушения, родени на острова, престижно място заемат марципановите плодове, невероятните сладоледи и леденият крем гранита. Но прочути са също и шоколадът от Модика, и различните крехки сладки с бадеми, кедрови ядки, цитруси, канела и лавандула. А канолите, за които ви предлагаме рецепта, са сред най-вкусните сладости, които предлага слънчевото Средиземноморие.
Кой не е опитвал качокавало - едно от местните тардиционни сирена на Сицилия, с крушовидна форма, произведено от овче или от краве мляко. Днес е популярно в цяла Италия, а думата, която означава конска стъпка, се е разпространила и на Балканите, за да даде наименованието на нашия кашкавал, а също и на подобни сирена в съседните ни държави.
Артишокът за пръв път се появява в Сицилия, Италия. Растението също се споменава в гръцката и римската литература още през 77 г. Артишокът се култивира и от северноафриканските маври близо до Гранада, Испания около 800 г. Зеленчукът е пренесен в Англия около 1548 г., но не е възприет добре. Испанските заселници пренасят артишока в Калифорния през 1600 г., но той не добива веднага популярност, широкото му производство и употреба започват след 1920 г.
Артишокът, който все още се използва спорадично от българските домакини, е освен вкусен, но и богат на биоактивни вещества. Доказателство за това е, че от острите му листа се извлича екстракт, който е суровина за производството лекарства.
В съдържанието на артишока се откриват доста баластни вещества и микроелементи, като калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, натрий. Този бодлив зеленчук е източник на витамин А, В1, В2, С, като е богат на многто белтъчини, мазнини, въглехидрати и ниацин.
Артишокът е едно от древните лекарствени растения. Той предпазва черния дроб от токсично увреждане и съдейства за бързото му възстановяване при наличие на токсиинфекциозен процес. Продължителната употреба на артишок редуцира нивото на серумния холестерол и триглицеридите.
Зеленчукът е подходящ и за употреба при стеатоза на черния дроб, след прекаран хепатит и след холецистектомия, при хроничен запек и метеоризъм. Той стимулира отделянето на отпадните вещества от дейността на човешкия организъм, а проявявайки пикочогонното си действие ускорява отделянето на излишната течност и соли.
Листата на артишок се използват за лечение на жълтеница, камъни в жлъчката, атеросклероза. Този зеленчук е отлична храна за болните от диабет, подагра и дори целулит. Сварен на пара, артишокът запазват всички свои полезни вещества. Все пак той е много вкусен печен или задушен. Неголемите артишоци са много подходящи за закуска, а средните - за задушаване и печене. Прясната сърцевина на артишока може да бъде добавена в салати.
Препоръчваме на всеки посетил Сицилия, да се наслади на поне едно кулинарно бижу из островната кухня на Сицилия и средиземноморския й чар!
Централно разположена в Средиземно море, Сицилия пленява с дълбоките сини води, богати на риба тон и меру, сардини, паламуд и скумрия, калмари и октоподи, лангусти и морски език и още безброй видове. Островът ухае на цитруси и лавандула, жълтуга краси склоновете на Етна, каперсови храсти слизат до морските брегове, алое, смокинови дървета, рожкови, кестени, маслини и лозя за силните сицилиански вина.
Поради прекрасния средиземноморския климат и вулканичната почва, всички местните зеленчуци, плодове, риба, месо и млечни продукти са така неповторимо вкусни и наситени на минерали.
Неподражаема простота вплитаща морски синеви, вкусна сицилианск кухня, повлияна от от елини и древни римляни, през араби, до нормани, Хабсбурги и Бурбони - французи и испанци.
Древногръцкото влияние е в наследените натурални храни, на основата на риба и други морски продукти.Арабското наследсвто проличава пък в кисело-солено-сладките контрасти, които са типични за западните провинции (използването на каперси заедно със стафиди и бадеми в много от сосовете за паста, например), както и кускуса, който е съвсем обичаен за Палермо, Трапани и Пантелерия, или подправките като канела, шафран и сусам.
Полулярен сладкиш е Ла касата, който идва от северна Африка, представлява обвивка от пандишпан, пълнена с крем от рикота, захар, парченца шоколад, плодове, вишнев ликьор мараскин, глазиран със зелен марципан и богато украсен с плодове отгоре), който се сдобива със своите "барокови" форми едва по-късно, по време на испанското господство.
Пържените оризови топки с плънка от месо и подправки, още известни като оризови "портокалчета" аранчини, са дело на арабското присъствие, също така и Панеле - каша, на основата на запържено брашно и пастичио - комбинация от пиле, бадеми, тесто, шамфъстък и каперси.
Почетно място заемат паста кон ле сарде от Палермо - с майсторски сос от сардини, каперси, прясна аншоа, лук, кедрови ядки, стафиди, пипер и резене, обикновено поръсена с накълцани печени бадеми; месинската паста нкачата - макарони на фурна с рагу, кюфтенца, патладжани, други зеленчуци и качокавало*, или паста ала Норма от Катания - с домат, солена рикота и патладжан.
Без домати и патладжани сицилианската кухня би загубила много от своята неповтримост и самоличност .
Както е известно Сицилия се именува и "житницата на Италия" всеки турист може да се насалди на разнообразните сицилиански хлябове и тестени вкуснотии, сред които се срещат и такива екзотики като пане ка'меуса, т.е. питка с плънка от далак и други дреболии.
Рибните специалитети, разбира се, са хиляди. Тонът има особена тежест, но не бива да забравяме рибата меч, чиито впечатляващи глави дават колорита на местните рибни пазари. Интересно е приготвянето й а ла гиота - с лук, маслини, каперси и домати. Популярна е и палермитанската рецепта за сардини а бекафико - почистени от главата и гръбната кост, те се запичат на фурна с малко зехтин, разтворени и покрити с галета, аншоа, кедрови ядки, канела, стафиди и поръсени със сок от портокал или лимон.
Сред емблематичните сладки изкушения, родени на острова, престижно място заемат марципановите плодове, невероятните сладоледи и леденият крем гранита. Но прочути са също и шоколадът от Модика, и различните крехки сладки с бадеми, кедрови ядки, цитруси, канела и лавандула. А канолите, за които ви предлагаме рецепта, са сред най-вкусните сладости, които предлага слънчевото Средиземноморие.
Кой не е опитвал качокавало - едно от местните тардиционни сирена на Сицилия, с крушовидна форма, произведено от овче или от краве мляко. Днес е популярно в цяла Италия, а думата, която означава конска стъпка, се е разпространила и на Балканите, за да даде наименованието на нашия кашкавал, а също и на подобни сирена в съседните ни държави.
Артишокът за пръв път се появява в Сицилия, Италия. Растението също се споменава в гръцката и римската литература още през 77 г. Артишокът се култивира и от северноафриканските маври близо до Гранада, Испания около 800 г. Зеленчукът е пренесен в Англия около 1548 г., но не е възприет добре. Испанските заселници пренасят артишока в Калифорния през 1600 г., но той не добива веднага популярност, широкото му производство и употреба започват след 1920 г.
Артишокът, който все още се използва спорадично от българските домакини, е освен вкусен, но и богат на биоактивни вещества. Доказателство за това е, че от острите му листа се извлича екстракт, който е суровина за производството лекарства.
В съдържанието на артишока се откриват доста баластни вещества и микроелементи, като калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, натрий. Този бодлив зеленчук е източник на витамин А, В1, В2, С, като е богат на многто белтъчини, мазнини, въглехидрати и ниацин.
Артишокът е едно от древните лекарствени растения. Той предпазва черния дроб от токсично увреждане и съдейства за бързото му възстановяване при наличие на токсиинфекциозен процес. Продължителната употреба на артишок редуцира нивото на серумния холестерол и триглицеридите.
Зеленчукът е подходящ и за употреба при стеатоза на черния дроб, след прекаран хепатит и след холецистектомия, при хроничен запек и метеоризъм. Той стимулира отделянето на отпадните вещества от дейността на човешкия организъм, а проявявайки пикочогонното си действие ускорява отделянето на излишната течност и соли.
Листата на артишок се използват за лечение на жълтеница, камъни в жлъчката, атеросклероза. Този зеленчук е отлична храна за болните от диабет, подагра и дори целулит. Сварен на пара, артишокът запазват всички свои полезни вещества. Все пак той е много вкусен печен или задушен. Неголемите артишоци са много подходящи за закуска, а средните - за задушаване и печене. Прясната сърцевина на артишока може да бъде добавена в салати.
Препоръчваме на всеки посетил Сицилия, да се наслади на поне едно кулинарно бижу из островната кухня на Сицилия и средиземноморския й чар!
Специални оферти
Хотела в Гърция - собствен транспорт
Круизи - онлайн
Великден 2024
Промо оферти Турция 2024
Ранни записвания 2024
Майски празници 2024
Почивки Турция 2024 автобус
Почивки Гърция 2024
Почивки Турция 2024 самолет
Екзотика 2024
Почивки Албания 2024
Екскурзии със самолет 2024
Екскурзии с автобус 2024
Почивки Италия 2024
Почивки Испания 2024
Почивки Мароко 2024
Почивки Египет 2024
Почивки Дубай 2024
Почивки Тунис 2024
Почивки Йордания 2024
Почивки в Кения 2024
Уикенди 2024
Почивки в Израел 2024
Екзотика 2024
Почивки Турция 2024 самолет
Почивки Португалия 2024
Почивки Шри Ланка 2024
Почивки Бали 2024
Почивки Тайланд 2024
Индия 2024
Кападокия 2024
Почивки Албания 2024
Новини от Икар тур
Сицилия- "Островът на Слънцето"
22 Юни 2019 г.
Слънчева Сицилия, така я нарича Омир в своята творба "Одисея".
Централно разположена в Средиземно море, Сицили...
Чужденци се сдобиха с близо 16къщи на остров Сицилия, участвайки в търг започнал от 1 евро
22 Юни 2019 г.
През януаро 2019та година местния съвет гласува стратегия, която стана модерна в Южна Италия за продажба на изоставени къщи на ...
Ранни записвания - как да си изберем почивка. Пълен гайд от професионалисти.
28 Ноември 2016 г.
Всяка година чакаме ваканцията с нетърпение, за да можем най-после да си починем от натоварването в офиса, злободневн...
Ранни записвания за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки...
22 Ноември 2016 г.
Започнаха записванията за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки, както и самолетни програми с...
Защо да изберем почивка в Гърция (част 1)
13 Ноември 2016 г.
Неслучайно Гърция е сред най-предпочитаните дестинации. Все повече българи избират Гърция за своята почивка...
Лято в Рим или Милано на най-горещи летни цени!
28 Август 2016 г.
Възползвайте се от специалните летни цени за полети от Рим и Милано!
Цена за еднопосочен билет: € 65
Цена за двупосо...