Екскурзии и почивки до Рагуза

Рагуза

Рагуза

Рагуза е град и Comune в южната част на Италия. Той е столица на провинция Рагуза, на остров Сицилия, с около 75 000 жители. Тя е изградена върху широк варовик хълм между две дълбоки долини, Cava San Leonardo и Cava Santa Domenica. Заедно с още седем други градове в Вал ди Ното, тя е част от сайта на ЮНЕСКО за световно културно наследство.
Произходът на Рагуза може да бъде проследен обратно към 2-ро хилядолетие преди Христа, когато има няколко Sicel(сикули- италийско племе, населявали източната Сицилия през желязната епоха) селища в района. Сегашната квартал на Ragusa Ibla е идентифициран като Hybla Heraea.
Древният град, разположен на 300 метов висок хълм, влязъл в контакт с близките гръцки колонии, и са нараснали благодарение на близкото пристанище на Camerina. След кратък период от картагенско управление, тя попада в ръцете на древните римляни и византийци, които укрепени града и построили голям замък. Рагуса е окупирана от арабите през 848 AD, оставайки под тяхно управление, до 11-ти век, когато норманите го завладяват. Избран за седалище на първия си граф Джефри, син на граф Руджеро на Сицилия.
След това историята на Рагуза е следва събитията на Кралство Сицилия, създадени през първата половина на дванадесети век. Рагуза е феодално владение на семейство Chiaramonte, и остава столица на областта, след като бе обединен с Модика в 1296, а е загубил статуса си през 15 век след народен бунт.
През 1693 Рагуза е опустошен от огромно земетресение, при което били убити около 5000 жители. След тази катастрофа града до голяма степен бил възстановен, и много барокови сгради от това време остават в града. Повечето от населението се премества в ново селище в бившия квартал Patro, наричайки тази нова община "Рагуза Superiore" (Горна Рагуза) и древния град "Рагуза Inferiore" (Долна Рагуза). Двата града са останали разделени до 1926 г., когато те бяха слети отново заедно, за да се превърне в провинциална столица през 1927 г. за сметка на Модика, бившата столица и най-гъсто населен и важен град в региона, от 1296 г. През 1838 г. е открит депозит на асфалт, който все още се разработва.
Основни забележителности
В града има две отделни части, по-ниската и по-стар град Рагуза Ibla, и по-високата Рагуза Superiore (Upper Town). Двете половини са разделени от Valle dei Ponti, дълбока клисура пресича от четири мостове, най-значимите от тях е от осемнадесети век Ponte Dei Cappuccini.
Горен Град(Ragusa Superiore)
Катедралата на Рагуза е посветена на Свети Йоан Кръстител (Сан Джовани Батиста), е най-голямата атракция в Рагуза Superiore. Църквата е била първоначално в западната част на древна Рагуза, под стените на средновековния замък, където малката църква на Св Agnese е днес. По-малка сграда бързо бе построена на мястото след земетресението от 1693, което скоро се оказа недостатъчно. Сегашната сграда е построена между 1718 и 1778, с фасада в типичен южено-сицилиански бароков стил, с три портали и скулптури, представляващи Мадоната, св. Йоан Кръстител и Свети Йоан Богослов. Горните колоните имат два часовника, показващ времето в италианските и френските моди съответно. Високо на камбанарията, от лявата страна, също е в бароков стил.
Бароков интериор богато украсен е с латински кръст план, с трикорабна разделени от три колонади , украсени със злато. Графики, показващи библейски стихове, които се отнасят до Свети Йоан Кръстител са над всяка колона. Куполът е построен през 1783 г., и покрит с медна ламарина по време на 20-ти век. Страничните параклиси са на, характеризиращи се с жертвеници, украсени с полихром мрамори, датират от 19-ти век.
Също така забележителен е Hyblean Archaeological Museum, с различни раздели, посветени на археологически находки от праисторическата до късноримската епоха.
Долен Град(Ragusa Ibla)
Рагуза Ibla е дом на широк спектър от бароковата архитектура, включително няколко зашеметяващи дворци и църкви.
Катедралата San Giorgio започната през 1738 от архитект Росарио Галиарди, на мястото на храма разрушен от земетресението през 1693, и на които е единственото място в града на каталонски-готически стил портал все още може да се види. Фасадата съдържа полет на 250 стъпки и масивни богато украсени колони, както и статуи на светци и декорирани портали. Интериорът разполага с латински кръст план, с трикорабна, завършващи на полу-кръгли абсиди. Завършва с голям Неокласическата купол построен през 1820 г.
На тясната улица, свързваща Рагуза Ibla с Рагуза Superiore намира църквата Санта Мария деле Scale ("Сейнт Мери от стъпките", построена между петнадесети и шестнадесети век). Тази църква е особена интересна: силно повреден по време на земетресението от 1693, половината от тази църква е възстановен в бароков стил, а оцелелите половина е била държана в оригиналния готически стил (включително трите портали каталонски стил в правилната пътека). Последният параклиса на последната се ползва с портал Renaissance. Параклисите са украсени с платна на сицилиански художници на 18 век.
*Църква на душите на Чистилището има бароков портал.
*Църква Санта Мария dell'Itria , построен от рицарите на Малта през седемнадесети век, има Campanile с керамика от Caltagirone и платно дължи на Матия Прети .
*Сан Филипо Нери
*Църквата Сан Джорджо, проектирана от Росарио Галиарди и построена между 1739-1775, има фасада с нива на съпоставени колони. Подобна макар по-малък е в близост църквата Св Джоузеф, с елипсовидна интериор жилища статуя седемнадесети век.
*Църквата на Сант'Антонино е пример за Нормандска архитектура, характеризираща се с готически портал, докато Църквата на Immacolata се гордее с портал от четиринадесети век.
*Zacco Palace, барокова сграда, има коринтски колони, балкони подкрепяно от ковано желязо, кариатиди и гротески.
 Екскурзии и почивки до Рагуза

Новини от Икар тур

Сицилия- "Островът на Слънцето"

22 Юни 2019 г.
Слънчева Сицилия, така я нарича Омир в  своята творба "Одисея". Централно разположена в Средиземно море, Сицили...

Чужденци се сдобиха с близо 16къщи на остров Сицилия, участвайки в търг започнал от 1 евро

22 Юни 2019 г.
През януаро 2019та година местния съвет гласува стратегия, която стана модерна в Южна Италия за продажба на изоставени къщи на ...

Ранни записвания - как да си изберем почивка. Пълен гайд от професионалисти.

28 Ноември 2016 г.
  Всяка година чакаме ваканцията с нетърпение, за да можем най-после да си починем от натоварването в офиса, злободневн...

Ранни записвания за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки...

22 Ноември 2016 г.
Започнаха записванията за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки, както и самолетни програми с...

Защо да изберем почивка в Гърция (част 1)

13 Ноември 2016 г.
     Неслучайно Гърция е сред най-предпочитаните дестинации. Все повече българи избират Гърция за своята почивка...

Лято в Рим или Милано на най-горещи летни цени!

28 Август 2016 г.
Възползвайте се от специалните летни цени за полети от Рим и Милано! Цена за еднопосочен билет: € 65 Цена за двупосо...
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах