Почивки в Кушадасъ

Почивки в Кушадасъ

Кушадасъ

Кушадасъ е курортен град на Егейско крайбрежие на Турция, и в центъра на квартал морски със същото име в рамките на Айдън. Кушадасъ е 95 км (59 мили) южно от Измир, и 71 км (44 мили) от Aydın.
 
География
Градът е разположен по протежение на Персийския залив със същото име в Егейско море, с остров Güvercin Ада, свързан със сушата чрез тесен проход в единия край, и планината на  Kese Dağı.
Той се намира на 95 км (59 мили) южно от Измир, столичен център на района, както и 71 км (44 мили) от провинциалния на Айдън. Неговите съседи са Селчук от север, Germencik от север-изток и Söke от изток и юг.
 
Античност
Районът е бил център на изкуството и културата, тъй като някои от най-ранната писана история, и е бил уреден от много цивилизации, тъй като е основана от хората лелеги в 3000 BC. По-късни заселници включват Еолийци през 11 век преди новата ера и йонийците в 9-ти. Първоначално, моряци и търговци, построени редица населени места по крайбрежието, включително Neopolis.
 
Аванпост на Ефес в древна Йония, известен като Pygela (Πύγελα), зоната между Бююк Мендерес (Maeander) и Gediz (Hermos) реките, оригиналната Neopolis, се смята, че е основана на близкия пункт на Yılancı Burnu. По-късни селища вероятно са били построени на хълма на Pilavtepe, в район, наречен Andızkulesi днес. Кушадасъ е бил малък  порт посещаван от търговия с плавателни съдове по протежение на брега на Егейско море. В древността той е засенчен от Ефес, От 7-ми век преди Христа нататък брега е била управлявана от лидийци от своята столица в Сардис, след това от 546 г. пр.н.е. персите, а от 334 г. пр.н.е., заедно с всички от Анадола, на брега е завладян от Александър Велики. От този момент нататък крайбрежните градове в Анадола става център на елинистичната култура.
 
Рим и християнството
Римската империя завладя брега в 2-ри век преди Христа и то тяхната провинциална столица направени  в ранните години на християнството. Свети Йоан Богослов и (според Римокатолическата свещена традиция) на Дева Мария, така дойде да живее в района, които в християнската епоха стана известен като "Аня".
 
Както византийски, венециански и генуезки мореплаватели  започнаха да търгуват по протежение на брега, пристанището беше повторно основана (от името на Scala Nuova или Scala Nova - "ново пристанище"), гарнизон бе пуснат на острова, и центъра на града изместен от склона към брега.
 
Турската ера
Дълго след това, през 1834 г., замъкът и гарнизона на острова бяха възстановен и разширен, превръща във фокус на града. Това беше до такава степен, че хората започнаха да се отнасят за целия град като Кушадасъ (птичи остров). Въпреки това, през 19 век, търговията започва да намалява в полза на други близки градове с откриването на железопътната линия на Измир и Селчук-Aydın, които са пропуснали Кушадасъ.
 
По време на турската война за независимост, Кушадасъ е окупирана от 1919-1922, за първи път от италианските войски между 14 май 1919 и 24 май 1922 г. и след това от гръцките войски. Турските сили в крайна сметка придоби контрол на града на 7 септември, 1922 г.
 
Под Република Турция, гръцкото население се разменя за турския народ, като част от размяна на население между Гърция и Турция през 1922 г. Това беше област в провинция Измир до прехвърлянето му към Айдън в 27 юни, 1957.
 
Икономика
Кушадасъ обслужва туристите, пристигащи от земята, или от пристанището за круизен кораб пътници, отиващи в Ефес. В спорна сделка през 2003 г., по-рано обществена собственост пристанището бе отдаден под наем на частна фирма и ремонтирана, за да привлекат луксозни круизни лайнери. Доковете Grand Princess за това заедно с други круизни кораби.
 
В района има няколко добре известни местните плажове, включително Beach Ladies, на брега на морето в Centrum, плажовете между Batihan хотел и Nazilli сайта, на брега на морето в Güzelçamlı, и плажа на Национален парк Полуостров Дилек, посочени от местните жители като просто Milli Park.
Сравнително стари къщи в близост до брега на морето, някои от тях се превръщат в барове и кафенета, са останките от стария Кушадасъ, на които има с време да се превърне в модерна, европейска, като град на външен вид. Хълмовете зад са уредени с големи хотели и блокове на ваканционни апартаменти. Бумът на сграда в края на 1980 г. и след това продължава и в периферните територии на Кушадасъ.
 
Транспорт
Има обществен транспорт в рамките на града и до близките локации чрез маршрутни микробуси (dolmuş).   Има автобусни и таксиметрови услуги ще близките летища в Измир и Бодрум, провинция Мугла.  Еднодневни екскурзии се предлагат с лодка от Кушадасъ и Güzelçamlı.
Пристанището е свързано с магистрала шест платна до летище Аднан Мендерес Измир.
Няколко държавни пътища свързват града с заобикалящите го области, като например Germencik и Айдън.
Има ежедневни фериботни услуги до близките гръцкия остров Самос.
 
Забележителности
Ladies Beach (жени и мъже не са разделени, тя е свързана с митологично събитие) от по-горе
Стените на града - Имаше веднъж на три порти; един остава.
Kaleiçi Camii -. Джамията, построена през 1618 за велик везир Öküz Кара Мехмед паша
The Öküz Мехмед паша Кервансарай е близо до доковете. Тя е построена през 1618 като силен-стая за стоките на моряци.
Güvercin Adasi ( "Остров Пиджън" на английски език) - на полуостров / острова в края на залива, който има замък и плувни плажове, включително и с частен плаж и кафе с оглед обратно през залива на пристанището на Кушадасъ. Обществените плажове са разположени в задната част на полуострова, към открито море.
Киразли - традиционна турска село на 12 километра (7,5 мили) от Кушадасъ
Yılancı Burnu - Втори полуостров отвъд Güvercin Ада. Възможно е на мястото на оригиналния уреждането на Neopolis. Някои стени са видими. Има плажове и плажни клубове тук.
Ladies Beach -. В непосредствена близост до центъра на града, една от основните туристически атракции
Kadıkalesi - венециански / византийска крепост, на 10 километра (6,2 мили) по протежение на пътя, Кушадасъ-Davutlar
Panionium - 25 км (16 мили) на юг от Кушадасъ, разположени по протежение на пътя Davutlar-Güzelçamlı. След като на мястото централната среща на Йонийско лига. Руините са в лошо състояние и тяхната автентичност се оспорва.
Полуостров Дилек-Бююк Мендерес Delta National Park - повече от 30 км (19 мили) на юг от центъра на града, на националния парк е в непосредствена близост до град Güzelçamlı. В него има няколко заливчета, плажове, каньони, и една пещера мивка. Той е един от най-разнообразните и защитени национални паркове в Турция.
Овициален сайт: http://www.kusadasi.bel.tr/
Новини от Икар тур

Сицилия- "Островът на Слънцето"

22 Юни 2019 г.
Слънчева Сицилия, така я нарича Омир в  своята творба "Одисея". Централно разположена в Средиземно море, Сицили...

Чужденци се сдобиха с близо 16къщи на остров Сицилия, участвайки в търг започнал от 1 евро

22 Юни 2019 г.
През януаро 2019та година местния съвет гласува стратегия, която стана модерна в Южна Италия за продажба на изоставени къщи на ...

Ранни записвания - как да си изберем почивка. Пълен гайд от професионалисти.

28 Ноември 2016 г.
  Всяка година чакаме ваканцията с нетърпение, за да можем най-после да си починем от натоварването в офиса, злободневн...

Ранни записвания за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки...

22 Ноември 2016 г.
Започнаха записванията за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки, както и самолетни програми с...

Защо да изберем почивка в Гърция (част 1)

13 Ноември 2016 г.
     Неслучайно Гърция е сред най-предпочитаните дестинации. Все повече българи избират Гърция за своята почивка...

Лято в Рим или Милано на най-горещи летни цени!

28 Август 2016 г.
Възползвайте се от специалните летни цени за полети от Рим и Милано! Цена за еднопосочен билет: € 65 Цена за двупосо...
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах