Почивки в Дидим

Почивки в Дидим

Дидим

Дидим е малък град, популярен морски курорт, и област на Айдън на Егейско крайбрежие на западна Турция , 123 км (76 мили) от провинциалната столица на Айдън Дидим е на мястото на античния град Дидима със своя разрушен храм на Аполон .
Етимологията
Дидим носи името си от древния Дидима, разположен в близост до съвременния град. По време на Османската империя ера, градът е известен като Yoranda или Yoran, и в рамките на съвременната Република Турция, че първоначално е бил наречен Хисар (Castle). След унищожаването му от земетресение през 1955 г., градът е възстановен и преименуван Yenihisar ( New Castle). Градът е бил част от Söke област до 1991 г. Районът се превръща в област на най-високо ниво Айдън и беше даден древното име Дидим през 1997 г. за да се различава от много други места в Турция именувани Yenihisar.
География
Дидим е разположен на северния бряг на залива на Güllük, противоположно на Бодрум и  села като Торба, Türkbükü, и Yalıkavak. Областта се състои от самия Дидим, крайбрежен град на 26000 души, и редица малки градове, включително Altınkum (което означава златен пясък), Gümüşkum ( сребърен пясък) и Sarıkum ( жълт пясък). Неговите съседи са Söke от север-изток и Милас от юг-изток. Туризмът е основен източник на доходи за района, особено през лятото, но селското стопанство е също важен фактор,  основните култури са пшеница и памук. Животните, особено овце и кози, са предназначени  предимно за местна консумация.
История 
Районът е бил уреден в неолитен период, създаден като колония на остров Крит и след това Микена през 16 век преди новата ера и впоследствие обладан от Lycians , перси , Селевкидите , Аталидите , Древните римляни и византийци , като част от провинция Кария . Районът дойде в ръцете на турците след разгрома на Византия в Битката при Малазгирт в 1086. Градът е бил заловен отново от византийците през 1098, от Mentese в 1280, и след това Aydinids в 1300. Дидим се внасят в Османската империя от султан Мехмед I в 1413. в Османската империя име Дидим беше "Yoran".
Туризъм
Този бряг се превърна в много популярна туристическа курорт, известен със своите дълги пясъчни плажове, чисто синьо море, древни руини, както и със собствен микроклимат, възползвайки се от стотици слънчеви дни годишно и топла зима, което позволява на жителите да използват плажовете и да се ангажират с  водни спортове, дори през януари. По-малко посещаваните плажове са тези, по-далеч от центъра, като Хайдар, по черен път около брега на Akbük (което означава "бял залив").
Последно обновяване на основните пътища означава областта е лесно да се обслужва от Бодрум и Измир летища. Поради разположението Дидим, хората през 1980 са дошли от големи градове по целия Турция, особено Анкара, започнали да купуват ваканционни жилища, апартаменти и вили в района. Повечето от тях са построени като кооперативни жилищни проекти с частни плажове. Привличането на района се доказва от броя на семейства от Анкара, които вече са били в Дидим за две или повече поколения. стойността на имотите, които наскоро бяха покачват, и бум на строителството продължава като чуждестранни купувачи, особено на семействата на турците, живеещи и работещи в Европа, последват примера им. Растежът на Дидим през 1980 г. получи нов импулс с изграждането на хотели, за да се настанят посетителите, родом от Великобритания, но сега от самата Турция, по-евтините пакетни почивки . От около 2000 г., британските хора са започнали да купуват ваканционни жилища в Дидим, се установяват като видима общност от много хиляди, до степен, че сметки за комунални услуги в областта вече са отпечатани на английски език, както и турски.  Много барове около Дидим се отбележи, за това, че на Union Jack виси вътре.
Град Дидим има хотели, седмичен пазар, аквапарк, и античния храм на Аполон в близост. Дидим е в близост до редица други древни градове и природни образувания, като например езерото Bafa национален парк, на река Бююк Мендерес , и исторически обекти като Милет и Priene .
Дидим има редица дискотеки, малки барове и клубове, някои от които с музика на живо, най-вече Турку (турска народна музика). Ракия консумация е популярен сред туристите и жителите в Дидим. Местната станция, Дидим телевизора , е аматьор проект от собственик на магазин телевизия ремонт и квартал съветник ( Мухтар ), и е най-вече реклами за местни магазини и хотели.
Наскоро един $ 50 милиона Дидим Marina (D-Marin Didim) е построена от Доуш Холдинг и започна да функционира през 2009 г. с кейови места за 8 m до 50 m лодки, 400-тонен кораб лифт, сухи докове, хангари, двор поддръжка, яхт клуб, търговски център, ресторанти, и съоръжения за посетители. Новото пристанище се очаква да насърчи по-нататъшното туризма и повишаването на цените на имотите в района.
Забележителности
Руините на йонийски храм на Аполон с неговите колони, сочещи нагоре в небето и неговото легендата на романтиката между Аполон и Дафне е наблизо. Оригиналният храм и дом на Oracle е била разрушена по време на персийските войни и този, види и днес е възстановен след Александър Велики победа е над персите Miletos , руините на древния град, включително добре запазен античен театър, стадион, вани на Фаустина, и храма на Серапис
Официален Сайт:
http://www.didim.bel.tr
Новини от Икар тур

Сицилия- "Островът на Слънцето"

22 Юни 2019 г.
Слънчева Сицилия, така я нарича Омир в  своята творба "Одисея". Централно разположена в Средиземно море, Сицили...

Чужденци се сдобиха с близо 16къщи на остров Сицилия, участвайки в търг започнал от 1 евро

22 Юни 2019 г.
През януаро 2019та година местния съвет гласува стратегия, която стана модерна в Южна Италия за продажба на изоставени къщи на ...

Ранни записвания - как да си изберем почивка. Пълен гайд от професионалисти.

28 Ноември 2016 г.
  Всяка година чакаме ваканцията с нетърпение, за да можем най-после да си починем от натоварването в офиса, злободневн...

Ранни записвания за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки...

22 Ноември 2016 г.
Започнаха записванията за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки, както и самолетни програми с...

Защо да изберем почивка в Гърция (част 1)

13 Ноември 2016 г.
     Неслучайно Гърция е сред най-предпочитаните дестинации. Все повече българи избират Гърция за своята почивка...

Лято в Рим или Милано на най-горещи летни цени!

28 Август 2016 г.
Възползвайте се от специалните летни цени за полети от Рим и Милано! Цена за еднопосочен билет: € 65 Цена за двупосо...
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах