Почивки в Айвалък

Почивки в Айвалък

Айвалък

Айвалък е морски град на северозападния крайбрежие на Егейскa Турция. Това област в Balıkesir Province.
Центърът на град Айвалък е заобиколен от архипелага на Айвалък, острови, които са пред близкия гръцки остров Лесбос. Въпреки че използването на името Айвалък е бил широко разпространен в продължение на векове между турците и гърците, се произнася като Айвалъ (Αϊβαλί) от последната.
География
Айвалък е област в Balıkesir Province, Турция, на брега на Егейско море. Той е разположен на тясна крайбрежна равнина, заобиколена от ниски хълмове на изток, които са покрити с борови и маслинови дървета. Айвалък е заобиколен от архипелага на Айвалък острови (най-големият от които е Cunda Island) на морето и с тесен полуостров в най-южната част на име на Hakkıbey полуостров.
Айвалък е най-южният район на Balıkesir. Gömeç, Бурхание и Едремит са други райони на провинция Балъкесир, които са разположени на брега в Егейско море и те са подредени съответно на север.
Районът е под влиянието на един типичен средиземноморски климат с мека и дъждовна зима и горещо, сухо лято.
В древността
Айвалък се намира в старинния район на име Aeolis в древността. Руините на три важни древни градове са в рамките на кратко разстояние с кола от Айвалък: Assos и Троя са на север, докато Пергамон е на изток. Ида(турски: Kaz Dağı), който играе важна роля в древната гръцката митология и народни приказки (като култа към Кибела, на книгите пророчески; на Троянската война и на епичната поема Илиада на Омир, а нимфа Idaea(съпругата на речния бог Скамандър); Ганимед(син на Трос); Парис(син на Приам); Еней(син на Анхис и богинята Афродита), който е главният герой на древна римска епическа поема Енеида на Вергилий) е също в близост до Айвалък (на север) и може да се види от многобройните области в и около центъра на града.
История
Различни археологическите проучвания в региона доказват, че Айвалък и околностите му са били обитавани още в праисторически времена. Joseph Thacher Кларк смята, че го е идентифицирал като на мястото на Kisthene, споменат от Страбон, като място в руини в пристанище извън Cape Пирра.
Регионът на Айвалък е проучен от Beksaç в неговото проучване на праисторически селища в южната част на залива на Adramytteion (Едремит). Изследването показва различни населени места в близост до центъра на Айвалък, които се появяват като цяло да се отнасят до ранните класически периоди. Въпреки това, някои населени места в близост до центъра на Altınova бяха свързани с праисторическия период, особено бронзовата и желязната епоха. Kortukaya, определени от Beksaç в проекта анкета му през 1990-те и началото на 2000 г., подпомага разбирането на взаимодействието между народите във вътрешността и на брега. Kortukaya е един от най-важните селища, заедно с друго населено място, Yeni Yeldeğirmeni, в близост до центъра на Altınova.
Pordoselene, в близост до центъра на Айвалък, е също важно селище в Античността. Останките са били на най-източната част на Cunda Айлънд, близо до морето. Всички археологически данни са свързан с класически и Средновековието.
Постоянното заплахата от пиратството в региона през последните векове не позволява на населените места на острова да разрастнат по-големи и единственият остров Кунда (алтернативно известен като остров Alibey, известен сред гърците като Moschonisia, буквално "Островът Парфюмиран") може да се поддържа по-високо ниво на обитаване, тъй като е най-големият и най-близкото островче с континента.
Към 1920 г. населението се оценява на 60,000.
Айвалък имаше малко пристанище, експортиращо сапун, зехтин, животински кожи и брашно.
Британците описват Айвалък и Едремит като имащи най-добрият зехтин в Мала Азия.
Те изнасят големи количеатва зехтин до Франция и Италия .
Въпреки това, производството на зехтин в Айвалък, страда по време на Първата световна война заради депортирането на християнските народи в района (някои от които избягали към гръцките острови в Егейско море), които са основните производители на зехтин.
Разтревожено от спада на производството, турското правителство върна 4500 гръцки семейства в района, за да се възобнови производството на зехтин.
Въпреки, получаващи заплати, гърците производители на зехтин са били държани под държавен надзор.
До 1922 г. Айвалък е почти изцяло населени с гърци. По непотвърдени данни показват, че непосредствено след поражението в морската битка при Чешме, Османската адмирал(по-късно великият везир) Cezayirli Гази Хасан паша и неговите хора от корабите, които са оцелели след катастрофата бяха подпомогнати по пътя си обратно към столицата от местен свещеник в Айвалък, който не знае кои са те. Хасан паша не забравя добротата която е показана на неговите моряци в нужда, и когато той стана велик везир, той предоставя автономия на гърците в Айвалък, проправяйки пътя за него, за да се превърне във важен културен център за които Общността в Османската империя по време на 19-ти и началото на 20 век.
Градът е бил контролиран от гръцката армия на 29 май 1919 г. вследствие на предприети отново три години по-късно от турските сили под командването на Мустафа Кемал Ататюрк на 15 септември 1922 г.
Една част от населението успява да се отклони към Гърция. Въпреки това, значителна част от местните мъже са взети от турската армия и умират по време на походите във вътрешността на Анадола.
Сред жертвите е християнското духовенство и местния митрополит, Грегъри Orologas.  
След турската война за независимост, гръцкото население и техните свойства в града бяха разменен с мюсюлманско население от Гърция, в рамките на споразумението за 1923 размяната на население между Гърция и Турция. Много от джамиите в града са гръцки православни църкви, които са били превърнати в мюсюлмански джамии.
Днешен Айвалък
Днес населението на Айвалък е близо 30 000, което значително увеличава през лятото благодарение на туризма. Айвалък и околностите му са известни с високо оценка на  качеството на зехтина, което осигурява важен източник на доходи за местното население.
Айвалък и многобройните островчета, които опасват района на залива са популярни курорти. Най-големият и най-важният от тези островчета е Cunda Island (Alibey Island), който е свързан с остров Лале, и оттам до континента, от мост и тротоар построена в края на 1960. Това е най-старият мост в Турция, която свързва земи, разделени от пролива. И двете Айвалък и Cunda Island са известни със своите морски дарове ресторанти, които са разположени непосредствено на морския бряг.
Айвалък има и два от най-дългите пясъчни плажове на Турция, които се простират чак до Дикили района на Измир близо 30 км (19 мили) на юг. Това са плажовете Sarimsakli и Altınova. През последните години, Айвалък също се превърна в един важна атракция за гмуркане със своите подводни фауна.
Айвалък е в непосредствена близост до Бергама (древния Пергамон), което е още една важна атракция за туристите, с неговите останки, датиращи от древността. В залива Едремит, Ида и древните градове на Assos и Troy на север; и крайбрежните курортни градове на Дикили (в близост до древния Atarneus) и Фоча (древна Фокея) на юг; също са в рамките на блиско разстояние за дневни екскурзии с кола. Фериботи работят ежедневно между Айвалък и Митилини в близост остров Лесбос, Гърция.
 
Новини от Икар тур

Сицилия- "Островът на Слънцето"

22 Юни 2019 г.
Слънчева Сицилия, така я нарича Омир в  своята творба "Одисея". Централно разположена в Средиземно море, Сицили...

Чужденци се сдобиха с близо 16къщи на остров Сицилия, участвайки в търг започнал от 1 евро

22 Юни 2019 г.
През януаро 2019та година местния съвет гласува стратегия, която стана модерна в Южна Италия за продажба на изоставени къщи на ...

Ранни записвания - как да си изберем почивка. Пълен гайд от професионалисти.

28 Ноември 2016 г.
  Всяка година чакаме ваканцията с нетърпение, за да можем най-после да си починем от натоварването в офиса, злободневн...

Ранни записвания за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки...

22 Ноември 2016 г.
Започнаха записванията за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки, както и самолетни програми с...

Защо да изберем почивка в Гърция (част 1)

13 Ноември 2016 г.
     Неслучайно Гърция е сред най-предпочитаните дестинации. Все повече българи избират Гърция за своята почивка...

Лято в Рим или Милано на най-горещи летни цени!

28 Август 2016 г.
Възползвайте се от специалните летни цени за полети от Рим и Милано! Цена за еднопосочен билет: € 65 Цена за двупосо...
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах