Почивки в остров Джерба

остров Джерба

Джерба или Джарба (на арабски: جربة; на латински: Meninx) е остров на Тунис в област Меденин. Намира се в залива Габес на Средиземно море.
Това е най-големият средиземноморски остров на Африка. Площта му е 514 км². Повърхността на острова е равнинна. За източници на вода се използват артезиански кладенци.
Населението е 139 517 души. Има 3 града: Хумт Сук (с около 65 000 жители), Мидун (50 000) и Ажим (24 000). На острова днес живеят главно араби и бербери, а съществувалата много векове голяма еврейска общност практически напълно е преселена във Франция и Израел през втората половина на XX век.
Отглеждат се маслини, фурми и смокини. Освен със селско стопанство населението също се занимава с риболов и лов на водни гъби. Силно развит е туризмът – има много хотели, туристически маршрути, плажове.
Островът е свързан с континента от Ел-Кантара на юг-югоизток чрез път върху дига (дълъг 7,5 км, широк 10 м, изграден от римляните през 3 век пр.н.е.), както и на югозапад от Ажим чрез ферибот.
В село Ер-Рияд се намира известната синагога „Ел-Гриба“, която е нареждана сред най-старите оцелели в света. Тя е обект на поклонение на евреи от целия свят, което е довело до развитие на туризма с посетители и от други развити страни.
Интересна е крепостта Гази Мустафа в гр. Хумт Сук. На острова има също полуразрушени и запазени древни и по-нови обекти на оригиналната местна архитектура от различни епохи – укрепления, сгради, джамии, мавзолеи, гробища и пр.
Новини от Икар тур

Сицилия- "Островът на Слънцето"

22 Юни 2019 г.
Слънчева Сицилия, така я нарича Омир в  своята творба "Одисея". Централно разположена в Средиземно море, Сицили...

Чужденци се сдобиха с близо 16къщи на остров Сицилия, участвайки в търг започнал от 1 евро

22 Юни 2019 г.
През януаро 2019та година местния съвет гласува стратегия, която стана модерна в Южна Италия за продажба на изоставени къщи на ...

Ранни записвания - как да си изберем почивка. Пълен гайд от професионалисти.

28 Ноември 2016 г.
  Всяка година чакаме ваканцията с нетърпение, за да можем най-после да си починем от натоварването в офиса, злободневн...

Ранни записвания за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки...

22 Ноември 2016 г.
Започнаха записванията за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки, както и самолетни програми с...

Защо да изберем почивка в Гърция (част 1)

13 Ноември 2016 г.
     Неслучайно Гърция е сред най-предпочитаните дестинации. Все повече българи избират Гърция за своята почивка...

Лято в Рим или Милано на най-горещи летни цени!

28 Август 2016 г.
Възползвайте се от специалните летни цени за полети от Рим и Милано! Цена за еднопосочен билет: € 65 Цена за двупосо...
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах