Почивки в Порт Луи

Порт Луи

Порт Луи (на френски: Port Louis) е столица и главен административен и икономически град на островната държава Мавриций. Разположен е на брега на Индийския океан.
На герба на града е написано: „Звезда и ключ на Индийския океан“.
Населението му наброява 148 001 жители (2012).
Основан е през 1736 г. от френските колониалисти като спирка на плаващите от Европа кораби, преминали покрай изключително тежкия за плаване Нос Добра надежда. Наименуван е в чест на крал Луи XV.
По време на Наполеоновите войни островът е завладян от Британската империя.
Порт Луи е много красив град. Центърът на града все още напомня типично френско селище, от първия период на колонизацията. От самото пристанище започва широк и красив булевард, в края на която се намира изградената през 1738 година в бароков стил сграда на парламента. Околните улици и сгради напомнят тези, строени през XVIII век. Тук се намират градската катедрала, театър, магазини на реномирани търговски марки.

Икономическия живот на града е съсредоточен около пристанището. Оттук преминава почти целия стокообмен на републиката-предимно захар, меласа, плодове и зеленчуци, прясна и консервирана риба, сувенири и т.н.
Има изградени предприятия за преработка на риба и селскостопански стоки. В града са построени завод за производство на акумулатори, сглобяване на товарни и леки автомобили, за строеж на яхти и малки кораби, за производство на метелни детайли и други.
Порт Луи разполага с добра образователна система, изградени са много училища и колеж, образованието е безплатно, което спомага за почти пълната ликвидация на неграмотността сред местните жители. В столицата има Музей по естествена история, богата картинна галерия, няколко библиотеки. Гордост на града е изключително богатата на (особено застрашени) дървесни видове ботаническа градина Памплемус.
Порт Луи е главен пристанищен град на страната.
Официален сайт:mpl.intnet.mu/home.htm
Новини от Икар тур

Сицилия- "Островът на Слънцето"

22 Юни 2019 г.
Слънчева Сицилия, така я нарича Омир в  своята творба "Одисея". Централно разположена в Средиземно море, Сицили...

Чужденци се сдобиха с близо 16къщи на остров Сицилия, участвайки в търг започнал от 1 евро

22 Юни 2019 г.
През януаро 2019та година местния съвет гласува стратегия, която стана модерна в Южна Италия за продажба на изоставени къщи на ...

Ранни записвания - как да си изберем почивка. Пълен гайд от професионалисти.

28 Ноември 2016 г.
  Всяка година чакаме ваканцията с нетърпение, за да можем най-после да си починем от натоварването в офиса, злободневн...

Ранни записвания за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки...

22 Ноември 2016 г.
Започнаха записванията за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки, както и самолетни програми с...

Защо да изберем почивка в Гърция (част 1)

13 Ноември 2016 г.
     Неслучайно Гърция е сред най-предпочитаните дестинации. Все повече българи избират Гърция за своята почивка...

Лято в Рим или Милано на най-горещи летни цени!

28 Август 2016 г.
Възползвайте се от специалните летни цени за полети от Рим и Милано! Цена за еднопосочен билет: € 65 Цена за двупосо...
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах