Почивки в Танжер

Почивки в Танжер

Танжер

Обща  информация:
Танжер е изключително привлекателен марокански град, който предлага всичко, което туристите търсят – екзотика, история, красиви пейзажи, плажове. Благодарение на разположението си – на африканския бряг, само на 32 километра от Гибралтарския проток, Танжер е събрал в себе си най-доброто от арабската, испанската, португалската и френската култура. Всъщност, до 1956 година градът е бил под международно управление.
Танжер е (Танджа طنچة на берберски и арабски, Tánger на испански, и Tanger на френски), град в северна част на Мароко с население 669 685 души (преброяване от 2004 г.). Градът се намира близо до Гибралтарския проток и е един от известните в древността и античността Херкулесови стълбове.
Тингис, сега Танжер, възниква като древно финикийско селище. В намерените древни монети са изсечени имена Тенга, Тинга и Титга, древните гръцки и римски автори оставят множество варианти за името на града.
Според берберските предания, градът е построен от сина на Тинджис — Суфакс. Тинджис била съпруга на берберския герой Антаиос. Има и други легенди за възникването на града. Гръцка легенда преписва създаването на града на великана Антей, чиито гробница и скелет били в близост до града. Друга гръцка легенда описва, че градът е създаден от Софакс, син на Херкулес и на вдовицата на Антей. Пещерата на Херкулес е само на няколко километра разстояние от града. Сега тази пещера е основна туристическа атракция в региона, като част от древногръцката митология. Вярва се, че митичният герой е спял в пещерата по време на покоряването на дванадесетте изпитания.
Танжер се оформя като важен град за берберите и все още е населяван от тях, като се счита, че името му е дошло от бога им Тинджис или Тинга. Градът в древността е завладян от пунически Картаген, ставайки част от Картагенската конфедерация в западното средиземноморие. По времето на Древен Рим градът израства като важен икономически център и придобива важни провинциални административни функции.
Днес градът е един от най-големите и важни икономически и транспортни центрове на Кралство Мароко.
Европейските туристи и пътешественици много бързо се потапят в плетеницата от тесни улички, обкръжени от високи стени, известна като медина, където пред очите им се разкрива един свят като от арабска приказка, след което да се върнат към европейския лукс из други части на града.
Танжер като цяло е спокоен град. Разбира се, по улиците ще срещнете продавачи на хашиш и на какво ли не друго, и всички те ще искат да ви натоварят с цената. Ще ги срещнете предимно из тесните улички на медината и по плажа. Някои от тях ще ви предлагат да ви разведат из града и накрая ще искат пари. Трябва просто да им откажете и да ги игнорирате, за да си тръгнат. По отношение на облеклото, ако се облечете като местни, ще се слеете с тълпата и ще откриете, че досадните продавачи ще ви предлагат нещата на истинската им цена. Иначе този град е много свободен откъм облекло и жените не са задължени да се забулват, а европейките могат да ходят по-свободно облечени.

Един съвет - ако се загубите в медината, най-добре тръгнете нагоре и ще стигнете до Англиканската църква. Ако тръгнете надолу, ще стигнете до пристанището.

Новини от Икар тур

Сицилия- "Островът на Слънцето"

22 Юни 2019 г.
Слънчева Сицилия, така я нарича Омир в  своята творба "Одисея". Централно разположена в Средиземно море, Сицили...

Чужденци се сдобиха с близо 16къщи на остров Сицилия, участвайки в търг започнал от 1 евро

22 Юни 2019 г.
През януаро 2019та година местния съвет гласува стратегия, която стана модерна в Южна Италия за продажба на изоставени къщи на ...

Ранни записвания - как да си изберем почивка. Пълен гайд от професионалисти.

28 Ноември 2016 г.
  Всяка година чакаме ваканцията с нетърпение, за да можем най-после да си починем от натоварването в офиса, злободневн...

Ранни записвания за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки...

22 Ноември 2016 г.
Започнаха записванията за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки, както и самолетни програми с...

Защо да изберем почивка в Гърция (част 1)

13 Ноември 2016 г.
     Неслучайно Гърция е сред най-предпочитаните дестинации. Все повече българи избират Гърция за своята почивка...

Лято в Рим или Милано на най-горещи летни цени!

28 Август 2016 г.
Възползвайте се от специалните летни цени за полети от Рим и Милано! Цена за еднопосочен билет: € 65 Цена за двупосо...
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах