Почивки в Пулия

Почивки в Пулия

Пулия

Пулия  е област на Италия в Южна Италия граничи с Адриатическо море на изток, с Йонийско море на югоизток, и пролива Отранто и залива Таранто в южната част. Нейната най-южната част, известна като Саленто полуостров, образува "stiletto", на италиански "ботуш". Районът обхваща 19,345 квадратни километра (7,469 кв мили), а населението му е около 4 милиона.
Тя граничи с други италиански региони - Молизе на север, Campania на запад, и Базиликата на югозапад. През Адриатическо и Йонийско море, тя гледа към Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Гърция, и Черна гора, в региона Пулия простира далеч на север, като Монте Гаргано. Столицата на е Бари.
География
Бреговата линия на Пулия е по-дълго от всеки друг италиански регион. На север, на Гаргано нос се простира навън в Адриатическо море, а на юг, на равна и суха Саленто полуостров образува "петата" на ботуша на Италия. Той е дом на Alta Murgia and Gargano National Parks.
История
Редица замъци са построени в района от император Фридрих II, включително Кастел дел Монте, понякога се нарича "Crown of Apulia".
След 1282 г., когато на остров Сицилия е загубен, Пулия е част от Кралство Неапол (объркващо известен също като Кралство Сицилия), и остана така до обединението на Италия през 1860. Това царство е независимо при Дома на Анжу 1282-1442, след което бе част от Арагон до 1458 г., след което отново е независимо при кадет клон на династия Trastámara до 1501. В резултат на френско-испанската война 1501-1504, Неапол отново попада под върховенството на Арагон и испанската империя от 1504 до 1714 г. Когато средиземноморски пирати от Северна Африка завзели Виесте в 1554, те взели около 7000 роби, и на брега на Пулия бе окупирана от време на време от страна на турците и в други моменти от страна на венецианците.
През 1861 г. региона става част от Кралство Италия, с новата столица на Торино. По думите на един историк, Торино е бил "толкова далеч, че Отранто е днес по-близо до седемнадесет чужди столици, отколкото да се Торино.
Икономика
В сравнение със страната като цяло, икономиката на Пулия се характеризира с по-голям акцент върху селското стопанство и услугите и по-малка част, изпълнявана от индустрията. Делът на брутната добавена стойност, генерирана от селскостопански сектор, услугите в добавената стойност на региона общата брутна стойност е над средното за страната през 2000 г., докато делът на промишлеността е по-долу.
В последните 20 години на индустриалната база на икономиката на региона се е променила радикално. Наред силно капиталоемки мащабни растения - като ИЛВА (на стомана) в Таранто и Ени (пластмасите) в Бриндизи и Манфредония - мрежа от малки и средни фирми, постепенно се разширява, и те сега се осигури приблизително 70% от работните места в региона.
По-голямата част от тези фирми са финансирани от местния капитал. В резултат на това високо специализирани области са се развили, произвеждащи по десетобалната система не само на вътрешния, но и на международно значение: хранително-вкусовата промишленост и превозни средства в провинция Фоджа ; обувки, текстил, дърво и мебели в района Барлета северно от Бари; дървен материал и мебели в областта Мурдже на запад; инженеринг, гума, дърво и мебели и компютърен софтуер около Бари; текстил и облекло в Монополи - Путиняно на юг; и обувки и текстил в района Casarano. В някои от тези сектори - особено текстил, облекло, обувки, превозни средства и хранителни продукти - региона е достигнала значителна степен на конкурентоспособност с чуждестранни производители. Основен принос за конкурентоспособността на икономиката на региона се дължи на наличието на важни научни изследвания и развитие центрове като Tecnopolis-CSATA близо до Бари, делла Ricerca на Cittadella (Център за научни изследвания и нови материали) в близост до Бриндизи и новите центрове за разработка на софтуер, отново близо до Бари.
Районът е с добра мрежа от пътища, но железопътната мрежа е малко неразвита, особено на юг. 800 км Апулия (497 мили) от бреговата линия е осеяна с пристанища, които правят тази област важен терминал за транспорт и туризъм към Гърция и източната Средиземноморието .
Между 2007 г. и 2013 г. икономиката на Пулия разширява повече от тази на останалата част от Южна Италия. Такъв растеж, в продължение на няколко десетилетия, е тежко предизвикателство за хидрогеоложка система.
Кухня
Кухнята играе важна роля в цела Пулия. Ключовите местно произведени съставки, използвани там включват зехтин, артишок, домати, патладжани, аспержи и гъби.
Население
Емиграцията от изостаналите райони на региона до северна Италия и останалата част от Европа е много силен в годините между 1956 г. и 1971 г. В последствие тенденцията е намалял като подобрени икономически условия, до точката, където имаше нетна имиграция в годините между 1982 и 1985 година. от 1986 г. стагнацията в областта на заетостта доведе до ново обръщане на тенденцията, причинени от намаляване на имиграциятал
Официален сайт на Пулия:
http://www.regione.puglia.it/
 
Новини от Икар тур

Сицилия- "Островът на Слънцето"

22 Юни 2019 г.
Слънчева Сицилия, така я нарича Омир в  своята творба "Одисея". Централно разположена в Средиземно море, Сицили...

Чужденци се сдобиха с близо 16къщи на остров Сицилия, участвайки в търг започнал от 1 евро

22 Юни 2019 г.
През януаро 2019та година местния съвет гласува стратегия, която стана модерна в Южна Италия за продажба на изоставени къщи на ...

Ранни записвания - как да си изберем почивка. Пълен гайд от професионалисти.

28 Ноември 2016 г.
  Всяка година чакаме ваканцията с нетърпение, за да можем най-после да си починем от натоварването в офиса, злободневн...

Ранни записвания за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки...

22 Ноември 2016 г.
Започнаха записванията за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки, както и самолетни програми с...

Защо да изберем почивка в Гърция (част 1)

13 Ноември 2016 г.
     Неслучайно Гърция е сред най-предпочитаните дестинации. Все повече българи избират Гърция за своята почивка...

Лято в Рим или Милано на най-горещи летни цени!

28 Август 2016 г.
Възползвайте се от специалните летни цени за полети от Рим и Милано! Цена за еднопосочен билет: € 65 Цена за двупосо...
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах