Почивки в Валенсия

Почивки в Валенсия

Валенсия

Валенсия е град в Испания, столица на автономна област Валенсия и провинция Валенсия. Това е третият по население град в Испания (след Мадрид и Барселона) с 792 303 жители (2013). Разположен е при вливането на река Турия в Средиземно море.
Наименование
Оригиналното латинско име на града е Valentia (/wa'lentia/валентия), което означава „сила“, „мощ“, „енергия“, като градът е именуван след император Валент, по чиято заповед е основана новата колония в Хиспания, за която се грижи по-късно император Теодосий I. По време на Мюсюлманската империя в Испания градът се е наричал „Балансия“ (на арабски: بلنسية).
По правилна звукова промяна става „Балентхия“ в кастилския испански и Валенсия на валенсиански испански.
История
Градът е основан от римляните през 137 г. пр.н.е. под името Валентия на мястото на старо иберийско селище. Валенсия е завладяна от вестготите, а след това от маврите. През 1094 г. е превзет от арагонски войски, водени от Ел Сид, но през 1102 г. Алморавидите си го връщат. Арагонският крал Хайме I Арагонски го превзема отново през 1238 г. и го включва в новосъздаденото Кралство Валенсия.
През 15-16 век Валенсия е важно пристанище на Средиземно море. Там е основана първата печатница на Пиренейския полуостров и около 1478 г. е отпечатан превод на Библията на валенсиански език. Валенсиански банкери отпускат заеми на кралица Исабела, за да финансира пътуването на Христофор Колумб през 1492 г.
На 24 януари 1706 г., по време на Войната за испанското наследство, малобройна английска военна част, водена от Чарлз Мордаунт, превзема Валенсия и отблъсква армията на Бурбоните. Англичаните задържат града в продължение на 16 месеца, отблъсквайки неколкократните опити на испанците да си го върнат. Те отстъпват едва след победата на Бурбоните в битката при Алманса през април 1707 г.
По време на Испанската гражданска война, след падането на Мадрид столицата на Републиката е преместена във Валенсия. Градът е подложен на тежка обсада от националистите.
В катедралата на Валенсия се пази „Свещеният граал“, донесен от Йерусалим. Той е поставен в специален олтар и може да бъде видян от всеки посетител.
Икономика
От 90-те години на 20=ти век Валенсия преживява период на икономически растеж, в основата на който са туризмът и строителството. Пристанището на Валенсия обработва около 20% от износа на Испания, главно хранителни стоки, мебели, керамика, текстил и черни метали. Основните промишлени сектори в града са селското стопанство, автомобилостроене, металургията, химическата промишленост, текстилната промишленост, корабостроенето и пивоварната промишленост. В близост до града е фабриката за производство на автомобили на марката „Форд“. Валенсия е известна в света и със своето производство на цитрусови плодове, като портокалите носят дори името „Валенсиана“ (esp. „Valenciana“).
В първите години на XXI век по проект на арх. Сантяго Калатрава със съществената помощ и инвестиции на общинската власт е изграден може би най-забележителния в Европа „Артистичен и природонаучен парк“, привличащ хиляди туристи от Европа и целия свят за гордост на гражданите.
Спорт
Футбол
Валенсия е представена в испанската първа футболна дивизия чрез отборите си ФК Валенсия и ФК Леванте.
Ветроходство
През 2007 година в средиземноморските води край града се състоя 32-та регата Купа Америка (America’s Cup/Америкас Къп). Специално за събитието част от пристанището е изместена, като на нейно място е създадена модерна яхтена марина с възможност за акостиране на презокеански лайнери.
Мотоспорт
Близо до Валенсия се намира пистата на областта Валенсия „Рикардо Тормо“ (на исп. Circuit de la Comunitat Valenciana Ricardo Tormo). Освен тренеровъчни и изпитателни обиколки на световноизвестни пилоти и отбори като Скудерия Торо Росо или Макларън-Мерцедес тук могат да се наблюдават и различни национални и международни състезания от авто- и мотоспорта. През август 2008 г. в новоизграденото яхтено пристанище Купа Америка, специално за Формула 1 по подобие на Монте Карло, се изгражда градска писта (виж Валенсия (градска писта)), на която се състои Голяма награда на Европа за 2008 г.
Новини от Икар тур

Сицилия- "Островът на Слънцето"

22 Юни 2019 г.
Слънчева Сицилия, така я нарича Омир в  своята творба "Одисея". Централно разположена в Средиземно море, Сицили...

Чужденци се сдобиха с близо 16къщи на остров Сицилия, участвайки в търг започнал от 1 евро

22 Юни 2019 г.
През януаро 2019та година местния съвет гласува стратегия, която стана модерна в Южна Италия за продажба на изоставени къщи на ...

Ранни записвания - как да си изберем почивка. Пълен гайд от професионалисти.

28 Ноември 2016 г.
  Всяка година чакаме ваканцията с нетърпение, за да можем най-после да си починем от натоварването в офиса, злободневн...

Ранни записвания за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки...

22 Ноември 2016 г.
Започнаха записванията за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки, както и самолетни програми с...

Защо да изберем почивка в Гърция (част 1)

13 Ноември 2016 г.
     Неслучайно Гърция е сред най-предпочитаните дестинации. Все повече българи избират Гърция за своята почивка...

Лято в Рим или Милано на най-горещи летни цени!

28 Август 2016 г.
Възползвайте се от специалните летни цени за полети от Рим и Милано! Цена за еднопосочен билет: € 65 Цена за двупосо...
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах