Почивки в Прага

Почивки в Прага

Прага

Прага (на чешки: Praha) е столицата и най-големият град на Чехия. Населението на града през 2012 година е 1 241 273 души, което е над 10% от населението на Чешката република. Разположен е на река Вълтава. Прага е смятан за един от най-красивите градове в света и е сред най-посещаваните от туристи.
Известен е с многообразната си архитектура от различни периоди - барок, рококо, готика, романтизъм, кубизъм и др.
История
Прага има една от най-интересните истории в Европа и света. Още от средновековието, средището по река Вълтава се превръща в най-значимия еврейски център на стария континент извън Пиренейския полуостров. Също така градът е признат за един от най-красивите в света и на два пъти е столица на Свещената Римска империя и седалище на императора ѝ. След края на Първата световна война и разпада на Австрийската империя възниква Чехословакия. За столица е избрана Прага. Този съюз се разпада под нацистки натиск през 1939 г. и по време на Втората световна война е създаден протекторат Бохемия и Моравия с център Прага. През 1945 г. Прага е последният град, който слага оръжие пред съюзниците, като тук се окопава най-боеспособната групировка на Вермахта ведно с остатъците от РОА на генерал Андрей Власов. След това политическият контрол върху Прага и комунистическа Чехословакия е упражняван от Съветския Съюз. През 1967 г. настъпва т. нар. Пражка пролет, която се стреми да обнови институциите с помощта на демокрацията. Ответната реакция е свързана с окупацията на Чехословакия и нейната столица през 1968 г. от войските на Варшавския договор, включително и БНА. След падането на Берлинската стена през 1989 г. Чехословакия през 1993 г. се разпада на Чехия и Словакия, и Прага остава само чешка столица, така както е било по време на ВСВ.
Административно деление
Град Прага е поделен на 22 района и 52 общини.
Население
Населението на Прага през 2008 година е 1 223 368 души.
Забележителности на Прага
Стар град
Старият град или Старе место (на чешки: Staré Město) е името на част от централния район на Прага, Чехия. Това е и мястото на първите заселници на града. Едва през 14 век Император Карл IV разширява района, построявайки около него „Нов“ град. Двете части са разделени от улица „На Пржикопе“.
Интересни забележителности на Стария град са Староместкият площад с астрономическия часовник, църквата на Дева Мария пред Тин и Карловия мост. Характерни са и тесните улици, сред които най известна е Карловата улица започваща от площада на кметството с часовника и извеждаща до Карловия мост.
Староместки площад
Староместкият площад (на чешки: Staroměstské náměstí) е централното място на Стария град. Разположен между Вацлавска и Карловия мост, площадът е непрекъснато оживен от туристи, особено през летния сезон. Около площада се намират две църкви – Дева Мария пред Тин (построена в готически стил) и бароковата Свети Николай. На площада е разположено старото кметство на града, известно с кулата с астрономическия часовник.
В центъра на площада се намира паметникът на Ян Хус – църковният реформатор, който е изгорен на клада заради идеите си. Паметникът е построен през 1915 г., за да отбележи 5 века от неговата смърт.
Църква на Дева Мария пред Тин
Дева Мария пред Тин (на чешки: Chrám Panny Marie před Týnem) или само Тин на Староместенския прощад е една от забележителностите на Стария град на Прага и главната църква за тази част на града от 14 век насам. Завършена е в средата на 15 век и е в готически стил.
Карлов мост
Карловият мост (на чешки: Karlův most) е исторически комплекс от мост и крепостни кули, свързващ частите на Прага разположени от двете страни на река Вълтава (Мулдава). Строежът на Пражкия мост (както е наричан в началото) започва през 1357 г. под покровителството на Карл IV и завършва в началото на 15 век. Мостът свързва директно Стария град и замъка Храдчани. Той става известен като Карлов мост след 1870 г. Мостът е дълъг 516 и широк 10 м. „Охраняван“ е с две кули от страната на Мала страна (района под замъка) и с една откъм Стария град. Кулата от страната на Стария град често е определяна като една от най-удивителните секуларни (светски) готически постройки. По протежението на моста има повече от 30 скулптури на светци, повечето издигнати в бароков стил в началото на 18 век, като най-старата скулптура е кръст от 14 век, следвана от тази на св. Йоан Непомук от 16 век, а най-новата на св. св. Кирил и Методий е от времето на президента Томаш Масарик.
Монументът на славянските просветители и християнски покровители на Европа св. св. Кирил и Методий (sv Cyril a Metodej) заменя в 1928 г. съборената от придошлата в 1890 г. Вълтава статуя на Игнацио Лойола. Слизайки от Храдчани на северния парапет на Карлов мост петата скулптурна група, която гледа с лице към идващото течение на Вълтава, или втора след разпятието, между белокаменната св. Ана и тъмнокаменния св. Йоан Кръстител е тази на Солунските братя и славяните.
Храдчани
Храдчани в Прага е крепостен дворцов ансамбъл на хълма над река Вълтава. От 10 век е резиденция на чешките владетели. От 1918 г. е резиденция на президента на републиката.
Готическа катедрала св. Вит
Катедралата „Св. Вит“ (Katedrála Sv. Víta) в Храдчани е най-забележителният храм в Чехия и една от най-големите и най-значимите готически катедрали в света. Строежът е започнат през 14 век от Матияс от Ара и Петър Парлерж и завършва в края на 19 век. Забележителни са стъклописите шедьоври на Алфонс Муха със сцени от живота на св. св. Кирил и Методий и малкия бъдещ крал св. Вацлав с майка му св. Людмила, изписани в центъра на витража. Катедралата е акцент в силуета на Прага и като корона увенчава чешката столица.
Православна катедрала „Св. св. Кирил и Методий“
Православната катедрала в Прага „Св. св. Кирил и Методий“ (Pravoslavny katedralni chram sv. Cyrila a Metodeje) е една от забележителните исторически църкви на чешката столица. Тя се намира на ул. „Реслова“. Това е барокова катедрала, построена над стара църква, спомената през 1019 г. Мястото ѝ се свързва със св. Методий, който според преданието в 884 г. идвайки тук от Велеград проповядвал, молил се и покръстил в православието владетеля на Чехия Боривой, познат и като Боржива, и жена му Людмила. По-късно на място на старата църквата е изигната новата „Св. Св. Петър и Павел“, разрушена през Хусистките войни през 1420-1434 г. През 1730-1740 г. е построена натоящата катедрала започната от Павел Байер, а след 1733 г. завършена от Кристиян Шпанбрукер и Килиян Дезенхофер като католически храм св. Карло Бороморо Милански, но през 1783 г. църквата е затворена от австрийския император Йозеф II и е превърната в казарми и складове.
Когато през 1921 г. чешкият епископ Горазд възражда чешката провославна църква възстанавявайки средновековната традиция на основаната от българите православна епископия на Прага, катедралата е в много лошо състояние, но след като вярващите я получават през 1933 г. тя е напълно обновена и реконструирана от епископ Горазд и чешките православни с помощта и на подкарпатския епископ Дамаскин, руския Сергий и сръбския Доситей и отваря врати през 1935 г. Катедралата е свързана с важно историческо събитие от Втората световна война. Тук през 1942 г. намират убежище и водят последен бой с немските окупатори бойците от чешката съпротива ликвидирали немския губернатор на Чехия обергрупенфюрер Райнхард Хайдрих. Нито един от тях не се предава и всички загиват за свободата на родината си. Епископ Горазд е арестуван от Гестапо и разстрелян, а катедралата е затворена и отнета от православните. Това е времето на т.нар. „Хайдрих терор“ когато стотици пражани са арестувани, инквизирани, убивани и пращани в концлагери. На 13 май 1945 г. Православна катедрала на Прага „Св. св. Кирил и Методий“ отново отваря врати. Тя е върната на правословните пражани, които почитат паметта на епископ Горазд и поставят паметник на загиналите патриоти. Събитията от 1942 г. са добре познати и на запад заради подкрепата оказвана от Великобритания на чехите. На тяхна основа са създадени книги и филми, станали широко известни.
Католическа църква „Св. св. Кирил и Методий“
Църквата „Св. св. Кирил и Методий“ е построена в пражкия квартал Карлин в неоромански стил от 1854 до 1863 г. от архитектите Карл Рьоснер (Karl Rösner) и Войтех Игнац Улман (Vojtěch Ignác Ullmann). Това е най-значимата църква в тази част на Прага. Забележителни са каменните релефи, живописните интериорни декорации по стените и подовите мозайки.
Новини от Икар тур

Сицилия- "Островът на Слънцето"

22 Юни 2019 г.
Слънчева Сицилия, така я нарича Омир в  своята творба "Одисея". Централно разположена в Средиземно море, Сицили...

Чужденци се сдобиха с близо 16къщи на остров Сицилия, участвайки в търг започнал от 1 евро

22 Юни 2019 г.
През януаро 2019та година местния съвет гласува стратегия, която стана модерна в Южна Италия за продажба на изоставени къщи на ...

Ранни записвания - как да си изберем почивка. Пълен гайд от професионалисти.

28 Ноември 2016 г.
  Всяка година чакаме ваканцията с нетърпение, за да можем най-после да си починем от натоварването в офиса, злободневн...

Ранни записвания за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки...

22 Ноември 2016 г.
Започнаха записванията за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки, както и самолетни програми с...

Защо да изберем почивка в Гърция (част 1)

13 Ноември 2016 г.
     Неслучайно Гърция е сред най-предпочитаните дестинации. Все повече българи избират Гърция за своята почивка...

Лято в Рим или Милано на най-горещи летни цени!

28 Август 2016 г.
Възползвайте се от специалните летни цени за полети от Рим и Милано! Цена за еднопосочен билет: € 65 Цена за двупосо...
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах