Почивки в Мюнхен

Почивки в Мюнхен

Мюнхен

Мюнхен е център на германската провинция Бавария. С население от 1 450 381 души (2015) той е третият по големина град в страната след Берлин и Хамбург (вж. Списък на градовете в Германия). Намира се на река Изар.
Фигурата на герба на Мюнхен е „мюнхенското детенце“ (Münchner Kindl), което в действителност е фигура на монах.
Мюнхен е вторият по промишлена сила град в Германия и важен културен метрополис. Той е на първо място по важност в сферата на информационните технологии в Европа и на второ в сферата на издателската дейност и медиите в света след Ню Йорк.
История
През 1154 г. Ото Фрайзингски установява контрол над търговията със сол, добивана в Райхенхал, тъй като моста на река Изар при Оберфьоринг (днес в Мюнхен) е под негово управление. Вследствие на конфликт с херцога на Бавария, Хайнрих Лъв, мостът е подпален, а Хайнрих Лъв построява нов мост по-надолу по течението на реката, който търговците са задължени да ползват. Така през 1158 г. Мюнхен е основан от Хайнрих Лъв.  През 1210 г. придобива статута на град (civitas). ьПрез 1327 г. е опожарен. През 1632 г. е превзет от Швеция по време на 30-годишната война. Хабсбургите си го връщат през 1705 г. През 1806 г. става столица на новата държава Кралство Бавария. През 1882 г. градът е електрифициран. След Първата световна война за половин година (1918-1919 г.) просъществува Мюнхенската съветска република.
През 1923 г. в Мюнхен се провежда Бирения пуч – неуспешен опит за преврат срещу Ваймарската република. От 1933 г. в града се намира щабът на Националсоциалистическата работническа партия.
През 1972 г. в Мюнхен се провеждат XX. летни олимпийски игри, по време на които група израелски атлети са убити от палестински терористи.
Климат
Климатът в Мюнхен е умереноконтинентален. Най-високата средногодишна температура е през юли, а най-ниската- през януари. Количеството на валежите е най-високо през късната пролет и лятото. Средното количество на валежите е най-голямо през юни и най-малко през февруари. Голямата надморска височина и близостта до Алпите оказва съществена роля върху климата в Мюнхен, предизвиквайки повече валежи и снеговалежи, в сравнение с други части на Германия. Алпите оказват влияние на климата и по друг начин, предизвиквайки образуването на топлия вятър фьон, който предизвиква рязко повишаване на температурата, дори и през зимата.
Икономика
Мюнхен е един от новите икономически центрове в Германия. Промишлености на бъдещето като биотехнологии и интернет са силно представени в Мюнхен, известен още като „световен град със сърце“ (Weltstadt mit Herz) . Градът е дом на много от централите на големи застрахователни компании като Алианц и Мюнхенер Рюк (Münchener Rück), на автопроизводителите BMW, фирмите за електроника Siemens AG и Инфинеон (Infineon Technologies), както и на немските централи на Макдоналдс и Майкрософт. Освен това, Мюнхен е вторият град с най-много издателски къщи в света, като пред него е само Ню Йорк. Мюнхен се счита за столица на информационните технологии в страната. Между 2005 и 2013 г. градската управа провежда проект, посредством който всички нейни компютри преминават към операционната система GNU/Linux. По този начин градът спестява над 10 млн. евро. Брутният вътрешен продукт за 2008 г. е 73 милиарда евро. Броят на плащащите социални осигуровки е 686 734 души.
Население
През 2010 г. в Мюнхен живеят 1 353 186 души. През 2009 г. има 748 678 домакинства, 51,4% от населението са жени. 16,9% от населението са младежи под 20-годишна възраст. Чужденците са 315 924. През 2009 г. в Мюнхен живеят 5982 българи.
Образование и наука
В Мюнхен има 13 висши учебни заведения с общо 88 165 студенти. 41 776 от тях учат в университета „Лудвиг-Максимилиан“, 22 760 в Техническия университет. 47,5% от студентите са жени. Университетът „Лудвиг-Максимилиан“ е вторият по големина в Германия.
Туризъм
Мюнхен е популярна туристическа дестинация. През 2009 г. е посетен от 4 983 632 туристи. . През 2011 г. в града има леглова база от около 57 000 легла.
Най-посещаваното събитие в Мюнхен е двуседмичния панаир Октоберфест. За първи път се провежда на 12 октомври 1810 г. в чест на сватбата на принц Лудвиг I и принцеса Тереза фон Сакс-Хилбургхаузен. Празненствата приключват с конни състезания и в следващите години били продължени и доразвити в бирения фест, познат днес. Има ред важни музеи и галерии, сред които са трите пинакотеки: Старата, Новата и Пинакотеката на модерното изкуство.  Преди Първата световна война той е средище на художниците от групата Синият конник (Der Blaue Reiter).
Други известни туристически атракции са Английската градина  – парк в центъра с красиви трасета за джогинг, езера, кафенета, място за сърфиране и нудистки площи, Техническият музей , площадът Мариенплац , намиращ се в центъра на града, богато украсения часовник с движещи се фигури на фасадата на Новото кметство. Мариенплац е най-красивият площад в Мюнхен, наречен на името на Божията майка. В близост до него са разположени Старото и Новото кметство, центърът за туристическа информация, една от основните търговски улици на града с много магазини, барове и ресторанти. В центъра на площада се издига колона на Дева Мария (Mariensäule) – позлатена статуя, открита на 8 ноември 1638 г., поръчана от Максимилиан I. Мариенплац е традиционно място за срещи и провеждани на мероприятия на национално или градско равнище. Други известни сгради в Мюнхен са Фрауенкирхе (Катедралата „Св. Богородица“) и Олимпийската кула, радио- и телевизионно съоръжение, разположено в Олимпийския парк. Фрауенкирхе е една от най-впечатляващите сгради в центъра  – Веднага се разпознава по двете си куполни кули, завършващи подобно на минарета, едната малко по-висока от другата. БМВ Фирцилиндер, сградата на автомобилния гигант БМВ с овалния музей, също е построена за Летните олимпийски игри през 1972 г.
Транспорт
Мюнхенското международно летище е наречено на името на Франц Йозеф Щраус. То е седмото по големина пътническо летище в Европейския съюз с преминали през него 28,5 милиона пътници през 2005 г. Мюнхен има голяма транспортна система, включваща метро, влакове от предградията, трамваи и автобуси. Местният транспорт се наблюдава от Мюнхенската траспортна и тарифна организация (Münchner Verkehrsgesellschaft mbH, MVG)
Новини от Икар тур

Сицилия- "Островът на Слънцето"

22 Юни 2019 г.
Слънчева Сицилия, така я нарича Омир в  своята творба "Одисея". Централно разположена в Средиземно море, Сицили...

Чужденци се сдобиха с близо 16къщи на остров Сицилия, участвайки в търг започнал от 1 евро

22 Юни 2019 г.
През януаро 2019та година местния съвет гласува стратегия, която стана модерна в Южна Италия за продажба на изоставени къщи на ...

Ранни записвания - как да си изберем почивка. Пълен гайд от професионалисти.

28 Ноември 2016 г.
  Всяка година чакаме ваканцията с нетърпение, за да можем най-после да си починем от натоварването в офиса, злободневн...

Ранни записвания за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки...

22 Ноември 2016 г.
Започнаха записванията за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки, както и самолетни програми с...

Защо да изберем почивка в Гърция (част 1)

13 Ноември 2016 г.
     Неслучайно Гърция е сред най-предпочитаните дестинации. Все повече българи избират Гърция за своята почивка...

Лято в Рим или Милано на най-горещи летни цени!

28 Август 2016 г.
Възползвайте се от специалните летни цени за полети от Рим и Милано! Цена за еднопосочен билет: € 65 Цена за двупосо...
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах