Екскурзии и почивки до Модика

Модика

Модика

Модика(сицилиански: Muòrica, гръцки: Μότουκα, Motouka, латински: Mutyca или Motyca) е град и Comuneосновно административно деление в Италия, приблизително равна на един град или община) в Рагуза, Сицилия, Южна Италия.
Градът е разположен планина Iblean(планина Iblaean (италиански: Monti Iblei) е планинска верига в югоизточна Сицилия, Италия. Тя прекосява провинциите Рагуза, Сиракуза и Катания. Най-високият връх на обхвата е Monte Лауро, 986 m.).
Неговата архитектура е била признат за изключително свидетелство за богатият гений в разцвета на барока изкуството в Европа и, заедно с други градове в Вал ди Ното, е част от ЮНЕСКО наследство в Италия.
История
Според Тукидид, градът е основан през 1360 г. пр.Хр. или 1031 г. пр.н.е. и е бил обитаван от сикули през 7 век преди новата ера. Той вероятно е зависил от Сиракуза.
Модика е окупирана от римляните, след битката на Egadi islands срещу картагенците в пунически войни през 241 пр.н.е., заедно със Сиракуза и всички от Сицилия. Модика се превръща в един от тридесет и пет главен - decuman(спонтанно подаден) градове на острова.
Той става независим муниципиум. Градът също така е споменат сред вътрешните градове на острова, както от Плиний и Птолемей; и въпреки че името му не е намерена в маршрутите, тя отново се споменава от географ на Равена. Силий Италик също го включва в своя списък на сицилианските градове, и веднага го асоциира с Netum(сега Ното Antico), с което тя се представи в същия район.
В югоизточната част на Сицилия и Модика(според германския историк Л. Hertling) са бързо християнизирани, като диоцеза на Сиракуза се гордее със своята апостолска фундамент от Сейнт Пол в 61 АД.
През 535, византийският генерал Велизарий изгонил остготите и създадл за Юстиниан I правителството на Източна-Римска империя (известна още като Византия) и вече гръцко-говорящите населението фиксирана тяхната култура, докато латинизират на норманите през 11 век.
През 845, Модика е превзета от арабите по време на мюсюлманския завладяването на Сицилия. Те назовават града като Mudiqah. В годината след неговото залавяне, арабите укрепили крепостите и впоследствие той просперира под тяхно управление. Със завладяването на Модика и цялата Вал ди Ното през 1091 приключва на дълготрайната война на норманите, водена от Roger of Hauteville, срещу арабите.
В 1296, Модика се превръща в столица на важен окръг, който под управлението на семейство Chiaramonte (The Chiaramonte са благородно семейство от Сицилия, с произход от Карл Велики. Те стават най-мощното и заможно семейство в Сицилия.) се превръща в процъфтяващ полу-независима държава контролира цялата южна третата част на острова, с правото на мента на собствената си и други привилегии(виж окръг на Модика).
На  Assumption day на 15 Август 1474, християни причиниха брутален щети на еврейските жители на района Cartellone на Модика, така наречената "Strage dell'Assunta" (клане на предположението). Този епизод е първият и най-ужасното антисемитски избиването на сицилиански израилтяни. По време на вечерта редица християни (предизвикваха от фанатизирани католически проповедници, вдъхновени от жестоки репресии) заклали около 360 невинни причиняват общо и жестока разруха в La Giudecca.
По-късно, при земетресението от 1693 е разрушена цялата Вал ди Ното, и по-леко и в по-малка степен Модика. Присъединен към Италия през 1860 г., Модика остана областна столица до 1926 г., когато тя е била включена в провинция Рагуза.
Основни забележителности
Модика се състои от два градски центрове, "Модика Alta" (Горна Модика) и "Модика Баса" (Долна Модика). По старата Горна част е кацнал на скалния върха на южния Ibeli хълма, в долната част е изградена върху по-ниските склонове и долината по-долу. Разходката надолу от Модика Alta до Модика Баса разкрива гледки към долния град и включва много стъпки; не много опитвайте обратното пътуване пеш.
По време на миналия век градът е разширен и разработени нови предградия, които включват Sacro Cuore (или "Sorda"), Монсерато, Idria, те са често по-нататък Modern Модика; и двете стари и съвременни квартали на града днес са съединени с един от по-висок мост в Европа, на Guerrieri моста, на 300 метра (980 фута) дълги.
Въпреки, че е опустошен от земетресение през 1613 и 1693 , както и наводнения през 1833 г. и 1902 г., Модика е запазил част от най-красивата архитектура в Сицилия. Голяма част от града е възстановен след 1693 земетресение с величествените и видни градски паметници в сицилиански барок стил.
Голямата Барокова Катедрала "Сан Джорджо" е посветена на Свети Георги. Докато катедралата е възстановен след земетресението от 1693, както и много други части на града неговите корени са в Средновековието. От предната част на катедралата стълбище от 300 стъпала водят надолу към Модика Баса.
Друг забележителен църква е "Сан Пиетро", посветена на Свети Петър , в Модика Баса, отличаващ се с основната фасада увенчан с типично сицилиански барок камбанария, 49 метра (161 фута) високи.
Други забележителности включват:
Castello Dei Conti (Castle)
Чиеза дел Кармине
Църква Св Мери от Betlehem
Гарибалди Theater
Mercedari Palace -contains музей и библиотекаЕкскурзии и почивки до Модика

Новини от Икар тур

Сицилия- "Островът на Слънцето"

22 Юни 2019 г.
Слънчева Сицилия, така я нарича Омир в  своята творба "Одисея". Централно разположена в Средиземно море, Сицили...

Чужденци се сдобиха с близо 16къщи на остров Сицилия, участвайки в търг започнал от 1 евро

22 Юни 2019 г.
През януаро 2019та година местния съвет гласува стратегия, която стана модерна в Южна Италия за продажба на изоставени къщи на ...

Ранни записвания - как да си изберем почивка. Пълен гайд от професионалисти.

28 Ноември 2016 г.
  Всяка година чакаме ваканцията с нетърпение, за да можем най-после да си починем от натоварването в офиса, злободневн...

Ранни записвания за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки...

22 Ноември 2016 г.
Започнаха записванията за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки, както и самолетни програми с...

Защо да изберем почивка в Гърция (част 1)

13 Ноември 2016 г.
     Неслучайно Гърция е сред най-предпочитаните дестинации. Все повече българи избират Гърция за своята почивка...

Лято в Рим или Милано на най-горещи летни цени!

28 Август 2016 г.
Възползвайте се от специалните летни цени за полети от Рим и Милано! Цена за еднопосочен билет: € 65 Цена за двупосо...
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах