Екскурзии и почивки до Метеора

Метеора

Метеора

Метеора (на гръцки: Μετέωρα) е голям манастирски комплекс в Централна Гърция, включващ 9 запазени манастира, от които 6 са действащи, построени на върховете на труднодостъпни високи скали, приличащи на каменни стълбове. Те се извисяват в небето на 400 метра височина над Тесалийската равнина, на 1-2 километра северно от Каламбака, както и на 21 километра северозападно от Трикала и на 70 километра западно от Лариса. От седемте манастира отворени за посетители са шест. Както казва Честър Бенингтън, „те не приличат на нищо от тази планета“. Манастирският комплекс възниква през X век и съществува досега без прекъсване на монашеската традиция. През 1988 г. Метеора е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. По административно-църковно отношение метеорските манастири са към епархията Стаги и Метеор (на гръцки: Σταγών και Μετεώρων) на Гръцката православна църква.
Геология
Високите мегалитни скали на Метеора се издигат в североизточната част на плодородната Тесалийска равнина в полите на планинския масив Пинд на височина до 600 метра над морското равнище.. Има доста теории за геоложкия произход на тези каменни образувания и най-вероятната е следната — преди около 60 милиона години, по време на терциера днешната Тесалийска равнина е била дъно на обширно езеро, оградено с планини. Многобройни планински потоци са се вливали в езерото и са отлагали наносен материал по склоновете му. След гигантски катаклизъм водите на езерото са се оттекли в морето. Планинските потоци са отмили по-меките седименти и са формирали скалните образувания на Метеора. Действително, на пръв поглед монолитните скални формации са изградени от плътно споени обли речни камъни с всевъзможни размери. Така в резултат на въздействието на водата, вятъра и температурните амплитуди се образуват масивните, сякаш застинали във въздуха каменни стълбове, които получават името Метеора (на гръцки: μετέωρα - в превод „висящи във въздуха“).
История
Скалните пещери на Метеора са заселени през 11 век от християнски отшелници. В края на 14 век при османското нашествие по върховете на естествените скални укрепления гръцки монаси построяват манастири, до които се стига по въжени мостове, подвижни стълби и стъпала, вдълбани в камъка. В района са съществували двадесет и четири манастира. Днес са останали само седем действащи, но единият е закрит за посещения на туристи. Метеора е в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство.
Туристически маршрути
Метеора е разположена на 240 км югозападно от Солун по пътя Солун-Катерини-Лариса-Трикала-Панагия. В непосредствена близост до Метеора се намират селищата Каламбака и Кастраки. Те се използват като изходни точки за туристически обиколки в района. В Каламбака и Кастраки има множество хотели и квартири под наем, както и няколко къмпинга в околността. Югоизточно от Каламбака и северно от Кастраки има прокарани асфалтови пътища, по които може да се обиколят шестте действащи манастира. В манастирите е забранено да се влиза с къси панталони, а жените трябва да са с дълги поли и покрити рамене. Позволено е да се снима. За вход се заплаща такса от три евро. Всеки манастир има специфично работно време и за обиколката им е добре да се предвидят часовете преди обяд. Районът е сух и горещ, препоръчително е да се носи вода, шапка, подходящи обувки. Освен като духовно и религиозно средище, районът на Метеора е известен и с многобройните катерачни турове, прокарани по отвесните стени.
Действащи манастири
Преображение Господне или Големият Метеор (Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, Μεγάλου Μετεώρου, Метаморфосис Сотирос, Мегалу Метеору). Най-големият манастир, основан 1340 г. от свети Атанасий Метеорски. Отворен за туристи: през лятото — от 9:10 до 18:00, без вторник. През зимата — от 9:00 до 18:00, без вторник и сряда.
Свети Никола Анапавса (Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, Агиу Николау Анапавса) Основан е през първото десетилетие на 14-ти век. В костницата на манастира се съхраняват черепите на починали монаси. В манастира има фрески и рисунки на иконописеца Теофан Критски. Отворен за туристи: през лятото — от 9:00 до 17:45. През зимата — затворен.
Русану (Ρουσάνου). Основан 1529 върху руините на по-стара сграда от братята монаси Йосиф и Максим от Янина, сега метох. Отворен за туристи: през лятото — от 9:00 до 18:00. През зимата — от 9:00 до 13:00 и от 15:00 до 17:00, без сряда.
Свети Стефан (Αγίου Στεφάνου, Агиу Стефану). Метох, основан 1192 година. Отворен за туристи: през лятото — от 9:10 до 13:00 и от 15:20 до 18:00, без понеделник. През зимата — от 9:00 до 13:00 и от 15:00 до 17:00, без понеделник.
Света Троица (Αγίας Τριάδας, Агиас Триадас). Основан 1362 година. Отворен за туристи: през лятото — от 9:00 до 12:30 и от 15:00 до 17:00, без четвъртък. През зимата — от 9:00 до 12:30 и от 15:00 до 17:00, без четвъртък.
Варлаам (Βαρλαάμ). Основан 1517 година. Отворен за туристи: през лятото — от 9:10 до 13:00 и от 15:20 до 18:00, без петък. През зимата — от 9:00 до 13:00 и от 15:00 до 17:00, без четвъртък и петък.
Любопитно
Манастирът Света Троица (Αγίας Τριάδος) е използван като декор за филма „For Your Eyes Only“ от поредицата за Джеймс Бонд.
Групата Linkin Park използват името „Meteora“ за име на своя втори албум, защото групата е поразена от гледката на Метеора.
http://whc.unesco.org/en/list/455Екскурзии и почивки до Метеора

Новини от Икар тур

Сицилия- "Островът на Слънцето"

22 Юни 2019 г.
Слънчева Сицилия, така я нарича Омир в  своята творба "Одисея". Централно разположена в Средиземно море, Сицили...

Чужденци се сдобиха с близо 16къщи на остров Сицилия, участвайки в търг започнал от 1 евро

22 Юни 2019 г.
През януаро 2019та година местния съвет гласува стратегия, която стана модерна в Южна Италия за продажба на изоставени къщи на ...

Ранни записвания - как да си изберем почивка. Пълен гайд от професионалисти.

28 Ноември 2016 г.
  Всяка година чакаме ваканцията с нетърпение, за да можем най-после да си починем от натоварването в офиса, злободневн...

Ранни записвания за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки...

22 Ноември 2016 г.
Започнаха записванията за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки, както и самолетни програми с...

Защо да изберем почивка в Гърция (част 1)

13 Ноември 2016 г.
     Неслучайно Гърция е сред най-предпочитаните дестинации. Все повече българи избират Гърция за своята почивка...

Лято в Рим или Милано на най-горещи летни цени!

28 Август 2016 г.
Възползвайте се от специалните летни цени за полети от Рим и Милано! Цена за еднопосочен билет: € 65 Цена за двупосо...
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах