Защо да изберем почивка в Гърция (част 1)

13 Ноември 2016 г.
почивка Гърция     Неслучайно Гърция е сред най-предпочитаните дестинации. Все повече българи избират Гърция за своята почивка. Освен, че е близко, това, което може да ни предложи тази страна със сигурност си заслужава. Освен съвременните, модерни курорти с красиви плажове, невероятни острови,  Гърция ни предлага и много много исторически забележителности и възможности за всякакъв вид отдих и развлечения. Вкусната  храна е само допълнение към страхотното изживяване.  Освен всички задължителни дестинации, които трябва да посетите, ние ще се опитаме да ви представим всички причини, които карат хората да изберат почивка в Гърция.
Не  е тайна, че Гръцката цивилизация има огромно значение за целия съвременен свят. Според археологическите и историческите източници историята на Гърция започна дълбоко в праисторията, и продължава до наши дни. Един от най-забавните и примамливи аспекти на гръцката култура е нейната сложна митология, която включва богове, герои всички от които оцветяват физическия свят със сложни истории и личности. Митове, легенди, дела, и герои обогатяват  голяма част от литературата и изкуството.  Гърция е на кръстопът на идеи, обичаи, езици и знания за хората в Южна Европа и Източното Средиземноморие още от древността.
Формирането на Гръцката държава варира от 1830- 1897г. Модерната Гръцка държава в началото се е състояла сам от Пелопонес (полуостров в Гърция, оформящ най-южния край на Балканския полуостров) , западно и източно-централна Гърция   и Егейските острови на Цикладите и Спорадите. Периодът 1897-1922 свидетелства  за териториалната интеграция на съвременната гръцка държава. Важни събития и стремглавото  развитие, както  подобряването на конституционната демокрация определят развитието на Гърция и решително допринесоха за формирането ѝ като модерна държава. Гърците са първият народ, за когото се е приемало по време на войната, че е завладян от Османската империя, и същевременно е първият придобил своя независимост. Спорно е дали тази независимост е изначално придобита или възстановена като правоприемство от времето на Византия според  Мегали идеята. Гръцката война за независимост е най-значимото събитие в историята на съвременна Гърция. Гръцкия народ  всяка година празнува Деня на независимостта на 25 март. Тежките смъртни случаи, с които страната плати по време на Втората световна война и последвалата гражданска борба, остави Гърция в доста неизгодна позиция на прага на следвоенната ера. Въпреки това, периода на икономическото възстановяване започна малко по-късно, в съчетание с нови усилия за демократична политическа консолидация. Тези усилия бяха прекъснати от седем години на военна диктатура (1967-1974). От 1974 г. насам зреенето на политическата среда доведе до консолидация на институциите в страната. Гърция стана пълноправен член на Eвропейския Съюз  през 1981 г. и се присъедини към европейската обща валута през 2002 година. Някой учени твърдят, че Гръцката цивилизация се е развивала толкова дълго време,че е имала възможност да опита почти всяка форма на управление. 
Ще ви представим няколко интересни факта за Гърция, с които ще видите, колко удивителна страна е тя:
 • Александър Велики епървия владетел, чиито лик се поставя на монети. Преди това на гръцките монети са били изобразявани богове или богини. почивка Гърция
 • Най-старата валута в Европа е Гръцката драхма, използвана повече от повече от 2500 години. Гърците я заменят с Еврото през 2002 година.
 • Приблизително 16,5 милиона туристи посещават Гърция всяка година, повече от цялото население на страната. Туризмът представлява почти 16% от брутния вътрешен продукт.
 • Никой в Гърция не може да не гласува. Гласуването там е задължително за всеки гражданин над 18 годишна възраст.
 • Около 7%  от всичкия мрамор произведен в света, идва от Гърция.
 • Гърците са култивирали маслинови дървета още от древни времена. Някои маслинови дръвчета, засадени в тринадесети век все още произвеждат маслини.
 • Приблизително 98% от хората в Гърция са етнически гърци. Турците съставляват най-голямата малцинствена група. Други малцинства са албанци, македонци, българи, арменци и цигани..
 • Около 12 милиона души по света говорят гръцки. Те живеят предимно в Гърция, Кипър, Италия, Албания, Турция, САЩ и др.
 • Хиляди английски думи идват от гръцки език, понякога чрез римската адаптация на латински, а след това на английски.
 • През 1950-те, само около 30% от гръцките възрастни могат да четат и пишат. Сега, равнището на грамотност е повече от 95%.
 • Една Гръцка легенда разказва, че когато Бог  е създавал света и пресявал почвата през сито. Всички камъни, които оставали след цедката той хвърлял през рамото си и така е създал Гърция.
 • Гърция има над 2000 острова, от които около 170 са населени. най-големият остров на Гърция е Крит (8,260 кв. км.)
 • Над 40% от населението живее в столицата Атина. След като става столица, населението там нараства до 3600000 през 2001година.
 • Непрекъснато обитаванa в продължение на 7000 години, Атина е един от най-старите градове в Европа. Също така е люлката на демокрацията, западната философия, Олимпийските игри, политически науки, западната литература, историография, основни математически принципи, и западните теории за трагедия и комедия.
 • Гърция се радва на повече от 250 слънчеви дни или 3000 слънчеви часа-а година.
 • Древна Гърция не е била единна държава, като съвременна Гърция. Вместо това, тя се е състояла от около 1500 различни градове-държави или полиси . Всеки е имал своите собствени закони и армия, и те често  са се карали.
 • До края на 1990 г., най-голямата заплаха за Гърция е Турция, като двете страни са имали исторически спорове за Кипър и други територии, в продължение на десетилетия. След като са си помогнали взаимно след  разрушителното земетресение, което удари двете страни през 1999 г., връзката им се е подобрява.
 • Гръцките кораби съставляват 70% от общия търговски флот на Европейския съюз. Според гръцкото законодателство, 75% от екипажа на кораба трябва да е гръцки.
 • Гърция има повече археологически музеи от всяка друга страна в света.
 • Първите Олимпийски игри се провеждат в 776 г. пр. Хр. Първият олимпийски шампион е бил гръцки готвач на име Coroebus който спечели надпреварата в спринта.
 • Гърция има една от най-богатите разновидности на дивата природа в Европа, включваща 116 вида бозайници, 18  вида земноводни, 59 вида  влечуги, 240 птици и 107 вида риба.
 • Няма точка в Гърция, която да е на повече от 137км от вода .
 • Древните гърци често се наричат „изобретателите на математиката”. Работата на гръцки математиците като Питагор, Евклид, Архимед и Аполоний лежи в основата на съвременната математическа наука.
 • Британският поет лорд Байрон (1788-1824) е бил толкова влюбен в гърците, че е пътувал  до Гърция, за да се бори срещу турците в гръцката война за независимост. Той получава  треска там и умира  на  36 години. Гърците го считат за национален герой.
 • Само мъже и момчета са участвали в древните гръцки театри. Те са носели големи маски, за да може всеки да разбера кой каква роля има.
 • В Гърция разводите са едни от най-евтините. Също така гърците са с най-висок процент на аборти.
 • Правителството осигурява безплатни болници и други медицински услуги.
 • Гръцкото кино включва за първи път гола сцена в историята на европейското кино.
 • Мелбърн е градът с най-голям гръцкото население извън Гърция. Според последното австралийско  преброяването, Мелбърн е най-големият гръцко населен град  извън Гърция с над 150 000 души от гръцки произход. Това технически прави Мелбърн шестият по големина град по отношение на гръцкото население.
 • Гърците са най-сексуално активната нация в света. Според множество официални проучвания, проведени от Durex, гърците са спечелили титлата за най-сексуално активна  нация за последното десетилетие. Проучването  показва, че гърците правят секс  164 пъти в годината, докато бразилците са на второ място с 145 пъти. За протокола, японците са класирани на последно място с едва 48 пъти годишно.
 • Има повече от 4000 традиционни танци в Гърция. Вярвате или не гърците обичат да танцуват толкова много, че имат повече от четири хиляди различни традиционни танца, които идват от всички краища на Гърция и  в този брой са включени само  официално признатите .
 • Оригиналния Дядо Коледа е грък. Той  е бил гръцки владика, който е живял в Мира през четвърти век и е по-известен като почивка ГърцияСвети Никола. Той  е бил  слаб, имал е кафяви очи и мургава кожа, както и репутацията за тайно даването на подаръци. Слагал е монети в обувките на тези, които  са си ги оставяли, за да помага на бедни и деца. Заради неговата щедрост той става основата, макар и не физически, за съвременния Дядо Коледа.
 • Гърция остава страната с най-нисък процент на самоубийства в Европейския съюз, макар че те са се увеличили за последните 5 години.
 • Гърците празнуват именните си дни, повече от рождените .Модерна Гърция е благословена и едновременно обречена да бъде извесна със  своята огромна история, култура, принос към света и исторически личности, които е произвела.      
 С този списък не можем да изчерпим чудото и красотата на съвременна Гърция. Има много исторически и природни забележителности, които заслужават подробно внимание. Няма човек, който да е постил Гърция и да не е останал запленен от нейната култура  и красота. И сред всички невероятни дестинации на света, Гърция определено остава една от най-колоритните и интересни преживявания. От ранна пролет до късна есен тук се стичат посетители от богатите и силно развити страни като Великобритания, Германия и Швеция. Все по-често българите също избират Гърция за своя дестинация, защото е близо и цените са достъпни. В следващите статии ще разгледаме уникалните гръцки забележителноси и ще се запознаем подробно с техните характеристики. 
 
Новини от Икар тур

Сицилия- "Островът на Слънцето"

22 Юни 2019 г.
Слънчева Сицилия, така я нарича Омир в  своята творба "Одисея". Централно разположена в Средиземно море, Сицили...

Чужденци се сдобиха с близо 16къщи на остров Сицилия, участвайки в търг започнал от 1 евро

22 Юни 2019 г.
През януаро 2019та година местния съвет гласува стратегия, която стана модерна в Южна Италия за продажба на изоставени къщи на ...

Ранни записвания - как да си изберем почивка. Пълен гайд от професионалисти.

28 Ноември 2016 г.
  Всяка година чакаме ваканцията с нетърпение, за да можем най-после да си починем от натоварването в офиса, злободневн...

Ранни записвания за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки...

22 Ноември 2016 г.
Започнаха записванията за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки, както и самолетни програми с...

Защо да изберем почивка в Гърция (част 1)

13 Ноември 2016 г.
     Неслучайно Гърция е сред най-предпочитаните дестинации. Все повече българи избират Гърция за своята почивка...

Лято в Рим или Милано на най-горещи летни цени!

28 Август 2016 г.
Възползвайте се от специалните летни цени за полети от Рим и Милано! Цена за еднопосочен билет: € 65 Цена за двупосо...
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах