Екскурзии до Метеора

Екскурзии до Метеора

Метеора

Метеора (на гръцки: Μετέωρα) е голям манастирски комплекс в Централна Гърция, включващ 9 запазени манастира, от които 6 са действащи, построени на върховете на труднодостъпни високи скали, приличащи на каменни стълбове. Те се извисяват в небето на 400 метра височина над Тесалийската равнина, на 1-2 километра северно от Каламбака, както и на 21 километра северозападно от Трикала и на 70 километра западно от Лариса. От седемте манастира отворени за посетители са шест. Както казва Честър Бенингтън, „те не приличат на нищо от тази планета“. Манастирският комплекс възниква през X век и съществува досега без прекъсване на монашеската традиция. През 1988 г. Метеора е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. По административно-църковно отношение метеорските манастири са към епархията Стаги и Метеор (на гръцки: Σταγών και Μετεώρων) на Гръцката православна църква.
-Геология
Високите мегалитни скали на Метеора се издигат в североизточната част на плодородната Тесалийска равнина в полите на планинския масив Пинд на височина до 600 метра над морското равнище.. Има доста теории за геоложкия произход на тези каменни образувания и най-вероятната е следната — преди около 60 милиона години, по време на терциера днешната Тесалийска равнина е била дъно на обширно езеро, оградено с планини. Многобройни планински потоци са се вливали в езерото и са отлагали наносен материал по склоновете му. След гигантски катаклизъм водите на езерото са се оттекли в морето. Планинските потоци са отмили по-меките седименти и са формирали скалните образувания на Метеора. Действително, на пръв поглед монолитните скални формации са изградени от плътно споени обли речни камъни с всевъзможни размери. Така в резултат на въздействието на водата, вятъра и температурните амплитуди се образуват масивните, сякаш застинали във въздуха каменни стълбове, които получават името Метеора (на гръцки: μετέωρα - в превод „висящи във въздуха“).
-История
Скалните пещери на Метеора са заселени през 11 век от християнски отшелници. В края на 14 век при османското нашествие по върховете на естествените скални укрепления гръцки монаси построяват манастири, до които се стига по въжени мостове, подвижни стълби и стъпала, вдълбани в камъка. В района са съществували двадесет и четири манастира. Днес са останали само седем действащи, но единият е закрит за посещения на туристи. Метеора е в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство.
-Туристически маршрути
Метеора е разположена на 240 км югозападно от Солун по пътя Солун-Катерини-Лариса-Трикала-Панагия. В непосредствена близост до Метеора се намират селищата Каламбака и Кастраки. Те се използват като изходни точки за туристически обиколки в района. В Каламбака и Кастраки има множество хотели и квартири под наем, както и няколко къмпинга в околността. Югоизточно от Каламбака и северно от Кастраки има прокарани асфалтови пътища, по които може да се обиколят шестте действащи манастира. В манастирите е забранено да се влиза с къси панталони, а жените трябва да са с дълги поли и покрити рамене. Позволено е да се снима. За вход се заплаща такса от три евро. Всеки манастир има специфично работно време и за обиколката им е добре да се предвидят часовете преди обяд. Районът е сух и горещ, препоръчително е да се носи вода, шапка, подходящи обувки. Освен като духовно и религиозно средище, районът на Метеора е известен и с многобройните катерачни турове, прокарани по отвесните стени.
-Списък на манастирите
Преображение Господне или Големият Метеор (Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, Μεγάλου Μετεώρου, Метаморфосис Сотирос, Мегалу Метеору). Най-големият манастир, основан 1340 г. от свети Атанасий Метеорски. Отворен за туристи: през лятото — от 9:10 до 18:00, без вторник. През зимата — от 9:00 до 18:00, без вторник и сряда.
Свети Никола Анапавса (Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, Агиу Николау Анапавса) Основан е през първото десетилетие на 14-ти век. В костницата на манастира се съхраняват черепите на починали монаси. В манастира има фрески и рисунки на иконописеца Теофан Критски. Отворен за туристи: през лятото — от 9:00 до 17:45. През зимата — затворен.
Русану (Ρουσάνου). Основан 1529 върху руините на по-стара сграда от братята монаси Йосиф и Максим от Янина, сега метох. Отворен за туристи: през лятото — от 9:00 до 18:00. През зимата — от 9:00 до 13:00 и от 15:00 до 17:00, без сряда.
Свети Стефан (Αγίου Στεφάνου, Агиу Стефану). Метох, основан 1192 година. Отворен за туристи: през лятото — от 9:10 до 13:00 и от 15:20 до 18:00, без понеделник. През зимата — от 9:00 до 13:00 и от 15:00 до 17:00, без понеделник.
Света Троица (Αγίας Τριάδας, Агиас Триадас). Основан 1362 година. Отворен за туристи: през лятото — от 9:00 до 12:30 и от 15:00 до 17:00, без четвъртък. През зимата — от 9:00 до 12:30 и от 15:00 до 17:00, без четвъртък.
Варлаам (Βαρλαάμ). Основан 1517 година. Отворен за туристи: през лятото — от 9:10 до 13:00 и от 15:20 до 18:00, без петък. През зимата — от 9:00 до 13:00 и от 15:00 до 17:00, без четвъртък и петък.
-Недействащи и разрушени манастири
Ипапандис (Υπαπαντής - Сретение). Основан 1347 г.; недействащ манастир, затворен за посещения.
Αγίου Πνεύματος (Агиу Пнеиматос - Свети Дух) Манастирът е в руини — запазени саркофаг, монашески килии, олтар.
Αγίου Μόδεστου (Агиу Модесту) Построен около 13 век.
Αγίου Ιωάννη Προδρόμου (Агиу Иоани Продрому).
Αγίου Γεωργίου Μανδηλά (Агиу Георгиу Мандила).
Αγίου Δημητρίου (Агиу Димитриу) Разрушен от Али паша Тепелена.
Αγίου Αντωνίου (Агиу Антониу) Построен около 14 век, от манастира е запазена само малка църква.
Αγίου Αθανασίου (Агиу Атанасиу).
Αγίου Νικολάου Μπόντοβα (Агиу Николау Бодова).
Αγίου Νικολάου Κοφινά (Агиу Николау Кофина) Построен е през 15 век в пещера. Разрушен от бомбардировка през 1943 година.
Αγίας Μονής (Агиас Монис - Светата Обител) За манастира се споменава през 1614 година.
Αγίων Αποστόλων (Агион Апостолон) Запазени са руини.
Αγίων Ταξιαρχών (Агион Таксиархон - Свети Архангели).
Άλυσος του Αποσ. Πέτρου (Алисос Апостоло Петро - Веригата на апостол Петър) Необитаем манастир, построен около 1400 година.
Καλλιστράτου (Калистрату).
Παντοκράτορος (Пантократорос - Вседържител) Споменат в документи от 1650 година, днес в руини.
Παναγίας (Панагиас - Св. Богородица) Основан 1358 в скална пещера.
Υψηλοτέρας ή Καλλιγράφων (Ипсилотерас и Калиграфон - Най-високия или На калиграфите) Манастирът е бил известен с ръкописите си.
Новини от Икар тур

Сицилия- "Островът на Слънцето"

22 Юни 2019 г.
Слънчева Сицилия, така я нарича Омир в  своята творба "Одисея". Централно разположена в Средиземно море, Сицили...

Чужденци се сдобиха с близо 16къщи на остров Сицилия, участвайки в търг започнал от 1 евро

22 Юни 2019 г.
През януаро 2019та година местния съвет гласува стратегия, която стана модерна в Южна Италия за продажба на изоставени къщи на ...

Ранни записвания - как да си изберем почивка. Пълен гайд от професионалисти.

28 Ноември 2016 г.
  Всяка година чакаме ваканцията с нетърпение, за да можем най-после да си починем от натоварването в офиса, злободневн...

Ранни записвания за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки...

22 Ноември 2016 г.
Започнаха записванията за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки, както и самолетни програми с...

Защо да изберем почивка в Гърция (част 1)

13 Ноември 2016 г.
     Неслучайно Гърция е сред най-предпочитаните дестинации. Все повече българи избират Гърция за своята почивка...

Лято в Рим или Милано на най-горещи летни цени!

28 Август 2016 г.
Възползвайте се от специалните летни цени за полети от Рим и Милано! Цена за еднопосочен билет: € 65 Цена за двупосо...
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах