Екскурзии и Почивки Тайланд

Екскурзии и почивки Тайланд

Тайланд

Кралство Тайланд е държава в Югоизточна Азия, която граничи с Лаос и Камбоджа на изток, с Тайландския залив и Малайзия на юг и с Андаманско море и Мианмар на запад. Тайланд е известен и с името Сиам, официално наименование на страната до 1939. Площта ѝ е 514 311 км², от които 512 254 км² суша и 2 057 км² водна площ.
Тайланд заема част от Югоизточна Азия, като е разположен на полуостровите Индокитай и Малака. Бреговата линия с Индийския океан (Андаманско море) и с Тайландския (Сиамски) залив на Южнокитайско море е с обща дължина 2613 км. Тайланд притежава и голям брой малки живописни острови и красиви плажове, които са важни за туристическите дестинации. На 26 декември 2004 година опустошителни вълни цунами, предизвикани от силно земетресение в Индийския океан, за броени минути помитат тайландските острови в Андаманско море. Западната и северната част на Тайланд прекосяват планински вериги с най-висок връх Интханон (2595 м). На североизток е обширното плато Корат (100 – 200 м ср.н.в.), което обхваща над ¼ от площта на страната.
В централната част на Тайланд се простира плодородната Менамска равнина – най-гъсто населеното място в страната. Равнината е известна като „Тайландското оризище“.
Територията на Тайланд е разтеглена от север на юг (разстоянието от най-северната до най-южната точка е 1 860 km). Благодарение на централното си място в Югоизточна Азия и най-протяжното сред страните в региона положение от север на юг, Тайланд има най-разнообразния в региона климат, и затова реколта от основните култури се събира няколко пъти в годината, а туристическия сезон се „придвижва“ от една климатична зона в друга – по този начин страната е един от малобройните в света целогодишни туристически центрове.
Горите заемат 10 % от територията на Тайланд: на север са разположени тропически листопадни, а в по-влажните южни райони – вечнозелени тропически гори.
Климат
Климатът на Тайланд е субекваториален (горещ и влажен) само на юг – на полуостров Малака, е влажен екваториален, с два пъти повече валежи в сравнение с централните и северните райони. Тайланд се радва на тропичен, мусонен, климат с три сезона. Измерени са средна януарска температура от 20 до 22 градуса Сº, и средна юлска температура от 29 до 31 градуса Сº. Валежи – 1000 – 2000 мм, а в планините – до 5000 мм. Най-голямото количество валежи пада през месеците юли и август и то практически само в северната част на страната. Прохладният сезон продължава от октомври до февруари. Дъждовният сезон (югозападен мусонен) трае от юни до октомври. Третият сезон – горещият продължава от март до май. По-големи реки – Нан, Чао Прая, Меконг (по границата с Лаос), Мун. Растителност – листопадни тропически гори, а по платото Корат – савани. В Банкок са регистрирани средни температури между 20 Сº и 32 Сº през месец януари и между 24 Сº и 32 Сº през месец август. Заради високата влажност на въздуха по-ниските температури се понасят трудно. На север влажността на въздуха е значително по-малка, а климатът – по-мек.
Природа:
Тайланд е разделен на няколко географски района, които в известна степен отговарят на териториалното разделение на провинции. Северната част на страната е планинска с най-висока точка – Дой Интанон с височина от 2576 метра. Североизточната част е заета от платото Корат, обградена на изток от река Меконг. Централната част на страната е заета преобладаващо от равнинната долина на река Чао Фрая, която се влива в Тайландския залив. Южната част се състои от тесния провлак Кра, който се разширява в Малайзийския полуостров. Местният климат е тропически и се характеризира с наличието на мусони. Има топли, дъждовни мусони, придружени с облаци от средата на май до септември, както и сухи, студени североизточни мусони от ноември до средата на март. Климатът на южния провлак е винаги горещ и влажен.
Флората и фауната са много богати. Тук се срещат 860 вида птици, множество влечуги, сред които голям брой змии, множество бозайници – слонове, тигри, леопарди, гибони, биволи и други. В миналото е имало и носорози, но през 1960-те години изчезват заради бракониерство и изсичането на горите. Естествената растителност в платото Корат е савана. В южните части и по крайбрежията растат гъсти мусонни гори – джунгли (около 24% от площта на Тайланд), с ценни растителни видове (тиково и махагоново дърво, янг, бамбук и др.) и разнообразен животински свят –слонове, леопарди, тигри, крокодили, гибони, над 50 вида змии и други.
Северен Тайланд представлява разклонение на планинската верига на Хималаите. На височина 1700 м. може да се видят чаени плантации. Тук се срещат ценни видове дървета, каквото е например тиковото дърво. Оазисните райони в централната низина се напояват от животворната река Менам. Източните райони, и най-вече платото Корат, се различават от централната част на страната по бедната си растителност, докато южната тропическа област е покрита от непристъпната тропическа джунгла, оцеляла край планинските вериги и заобиколена от живописни плажове. В тази зона има големи природни богатства – каучуково дърво, кокосови палми и цинк. Въпреки това, районът е застрашен от изхвърляните отпадъци.
Религия: в Тайланд кралят е не само държавен глава, но и покровител и защитник на всички религии. В периоди на криза, той влиза в ролята на посредник, без да заема ничия страна. Кралят на Тайланд е водач и национален символ, стоящ над политиката, и затова се намесва в политическите дела само когато е необходимо за предотвратяване на кръвопролития. Уважението и почитта към кралското семейство носят в Тайланд почти религиозен характер.
Освен вярата в краля си тайландците изповядват будизъм. През 13 век в Тайланд официално е признато будиското течение хинаяна, означаващо „малка колесница“ (второто по големина учение в будизма носи името махаяна – „голяма колесница“). Понастоящем терминът хинаяна е прието да се счита за остарял и той постепенно излиза от употреба, като е заменен от самоопределението на даденото течение – теравада – „учение на старите“. Теравада е най-стария вариант на будизма, получил най-ранен писмен запис (така наречения Палийски канон) и, формално е най-близък до оригиналното учение на Буда. В него съществуват собствени строги правила, по отношение на които е недопустим пренебрежителния тон (особено от туристи) – като уважение към изображения на Буда, към храмовете, монасите, както и някои ограничения в свободата на поведение за жените, но обредите като цяло са много по-опростени, отколкото в махаяна.
Култура: До образуването на първата голяма тайска държава – Сукхотай, отделни области на Тайланд (а от 12 век и цялата страна) влизат в състава на различни монски и кхмерски държави – Бапном, Дваравати, Ченла и Камбуджадеша. След разпадането на Камбуджадеша тайските държави Сукхотай, Аютия и Бангкок стават основни наследници на камбоджанската култура, доколкото в самата Камбоджа не съществуват условия за развитието ѝ. [8] Тайската архитектура също води началото си от камбоджанската.
Цялото развитие на тайската художествена култура е свързано с будизма, който в тайския си вариант включва и някои индуиски мотиви. В монументалната архитектура основните типове постройки са ступата и храма. Тайските ступи произлизат от монски и кхмерски прототипи (прасанг, прасат, чеди; представката пра означава „свят, свещен“). Основа за развитието на храмовете е вехан – здание с кирпичени или каменни колони и дървен покрив.
Най-яркият пример за архитектурното творчество на тайците е комплекса от храмове и Големия кралски дворец в Банкок. Постройките, намиращи се на територията на комплекса, имат различна форма и значение – това обикновено са светилища, зали за религиозни церемонии, библиотеки и школи. Стените са украсени със сцени от индуиския епос (Рамакиен е превода на Рамаяна на тайски език от крал Рама II) и изображения на животни от митологията. В двора на манастирите често се среща свещеното дърво Бодхи и също така има многобройни скулптури на митични същества, обладаващи свръхестествени сили и пазещи храмовете.
Спорт:Муай тай (มวยไทย, букв. „тайландски бокс“) е местна форма на кикбокс и национален спорт на Тайланд. Той включва ритници, удари с колене и лакти в ринг. Играе се с ръкавици, подобни на тези, използвани в западния бокс. Благодарение на това, Тайланд получава доста медали в бокса по време на Олимпийски игри.

Столица: Банкок с население 12 милиона жители.
По-големи градове: на север: Chaingmai, на юг: Songkla, централен район: Ayutthaya и Chonburi, на североизток: Nakhon Ratchasima и Khon Kaen
Национален флаг: Тайландския национален флаг, тържествено издиган всяка сутрин във всеки град и село, е съставен от пет хоризонтални ленти в червено, бяло и синьо. Този трицветен флаг, наричан в Тайланд "trirong", е въведен за първи път при крал Vajiravudh (Рама VІ-ти ) през 1917 г., следвайки стария модел на тайландското знаме - бял слон върху червен фон.

Тайланд означава "Страна на свободата" и в течение на 800-годишната си история, тайландците могат да се похвалят с факта,че са единствената страна в Югоизточна Азия. която никога не е била колонизирана.
Позната като Сиам за чужденците, които първи идват в този регион малко преди началото на 12 век, името на страната е променено на Тайланд с идването на демокрацията.
Дълго преди появата на тайландското кралство през 12-ти век, районът познат като долината Chao Phraya е бил населен от древна цивилизация, която може да бъде проследена до праисторически времена.
Валута:Бат е националната валутна единица в страната. Има 10, 20. 50, 100, 500 и 1000 бата, както и монети от 1, 5 и 10 бата. Един щатски долар е равен приблизително на 34-35 бата, а едно Евро - приблизително 48-50 бата.
Препоръчва се обмяната на валута да става в обменни бюра. тъй като в хотелите курса е доста по-неизгоден. Обменните бюра са отворени от 07.00 до 21.00 часа.
В повечето магазини и ресторанти може да се плаща с кредитни карти: VISA, AMERICAN, DINERSCLUB, както и с чекове в долари.
Бакшиш: Оставя се в заведенията, където обслужването не е включено в цената в рамките на 10 процента от стойността на поръчката. В хотелите също е прието да се оставят бакшиши около 1-2 $, само в случай че сте доволни от обслужването.
Централната банка на страната е Банката на Тайланд /Bank of Thailand/. Сред по-големите търговски банки на Тайланд са Bangkok Bank /Банка Банкок/. Siam Commercial Bank /Сиамска Търговска Банка/ , Krung Thai Bank, Thai Farmers Bank /Тайландска Селскостопанска Банка/ и Thai Military Bank /Тайландска Военна Банка/. Работно време - 10.00 до 17.00 ч. от понеделник до петък. Всички големи международни банки също имат офиси в Тайланд.
Транспортът в Банкок:
Обществен транспорт: Обществените автобуси са много и не са скъпи. Цените на билетите варират между 3,5 или 20 бата в зависимост от мястото, до което пътувате. Автобусите с климатична инсталация в Банкок возят на цена между 6,8 и 18 бата. Червените и зелени микробуси с климатична инсталация, возещи на по-далечни градски разстояния, струват 20 бата.
С пътна карта на автобусните линии можете да се сдобиете в повечето хотели и книжарници.
Таксита и "Тук Тук": Хотелските таксита имат фиксирани цени. Обществените таксита имат климатична инсталация, удобни са и таксата им започва от 35 бата за първите 3 км и приблизително 5 бата за всеки следващ километър.
Мото рикша "Тук Тук" - това такси на три колела е един от символите на Тайланд. Те се използват за пътуване на къси разстояния и цената им варира между 20 и 100 бата в зависимост от това къде сте избрали да отидете. Цената трябва да бъде предварително договорена, тъй като няма уред за отчитане на километрите.
Такси мотоциклет: Най-бързият начин да преминеш през трафика в по-големите градове на Тайланд е таксито мотоциклет. Огледайте се за шофьор с цветна дреха. Цената се уговаря преди пътуването. Дръжте се здраво!
Речни таксита: Има различни видове лодки, които прекосяват реката Chao Phraya в Банкок. Частните "cigarette boats" са бързи и удобни за разходки из огромната речна мрежа. Двучасова частна обиколка струва около 500 бата. Разходка с обществената лодка пък струва 15 бата /от Khlong Toei до Nonthaburi/. Обиколката трае около час. По-кратките пътувания могат да струват около 5 бата /например от единия до другия бряг на реката/.
Влакът "Skytrain" /влак в небето/: това е издигнат над улицата електрически влак, който пътува по две линии - Silom и Sukhumvit, като гарата, където става прехвърляне от един влак на друг, е Siam Square. Този влак е отличен начин да останеш над задръстванията, причинени от оживения трафик. Цената на превоза с този влак струва от 10 до 40 бата в зависимост от продължителността на пътуването. Влаковете се движат ежедневно от 6.00 часа сутринта до полунощ.
Транспорт от летището: Новото летище на Банкок е разположено на 35 км източно от самия град. То е едно от най-големите в Света и има капацитет да обслужва 12 милиона пътници годишно.
Телефон за справки на летището: 66 2 535 1111. Website: www.airportthai.or.th

Правила за чужденците: Чужденците, посещаващи Тайланд, трябва да притежават валидни паспорти или признат документ за пътуване и съответната виза преди да влязат в страната.
Българските граждани са длъжни да кандидатстват за виза преди да влезнат в страната. Транзитната виза дава право на престой в Тайланд до 48 часа, туристическата - до 60 дни, а визите за не-имигранти, дипломати и официални посетители - до 90 дни.

Празници в Тайланд:
Тайландската Нова година е от 7 до 15 април. Характерно за този празник е пръскането с вода за здраве и късмет. Ако по това време се намирате в Тайланд, вие също няма да останете сухи!
Китайската Нова година е на 22-23 януари - дни на фестивалите и фойерверките.
Официални празници:
Нова година - 1 януари
Будистки празник "Magha Puja Day" - 5 март. Празнува се при пълнолуние в третия лунарен месец. Кулминационна точка на празника е свещената обиколка около главната църква на всеки храм в страната.Chakri Day /ден на династията Chakri/ - 6 април. Отбелязва се паметта на откривателя на династията Чакри - крал Рама I.
Ден на труда - 1 май
Ден на Коронацията - 5 май. Празнува се коронацията на крал Бумибол Адулядей /Крал Рама IX/.
Royal Ploughing Ceremony - 7 май. В присъствието на Краля или член на кралското семейство се отбелязва началото на сезона на ориза.
Будистки празник uVisakha Puja Day" - 2 юни. Празнува се при пълнолуние в шестия лунарен месец. Отбелязва се раждането, смъртта и просвещението на Буда.
Будистки празник "Asalha Puja Day" - 31 юли. Отбелязва се първото слово /с поучителен характер/ на Буда.
Будистки празник "Khao Phansa" - 1 август. Отбелязва се началото на дъждовния период.
Рожденият ден на Кралицата или Ден на майката - 12 август. Празнува се рожденият ден на Кралицата на Тайланд Сирикит.
Chulalongkorn Day - 23 октомври. Празник, който е посветен на Крал Рама V.
Рожденият ден на Краля и Национален празник - 5 декември. Отбелязва се рожденият ден на Крал Бумибол Адулядей.
Ден на Конституцията - 10 декември. Празнува се създаването на тайландската демократична конституция.
Вечерта срещу Нова година -31 декември. Празненство по случай идващата нова година.


Съвети при пътуване в Тайланд
Неща, които трябва да знаете, когато пътувате в Тайланд

Следващите редове съдържат всички полезни неща, които ще направят пътуването ви приятно и безпроблемно. Подгответе се добре за своето пътуване - запознайте се с всички специфични особености на Тайланд, за да си спестите недоразуменията и разочарованията.
Климатът в Тайланд.

Кое е най-подходящото време за пътуване
Активният туристически сезон в кралството съвпада с европейската зима - от средата на октомври до края на февруари. Тогава цените са по-високи, а хотелите пълни - затова направете си предварително резервация. Времето извън сезона обаче не е нетърпимо и някои туристи споделят, че с удоволствие ще избегнат претъпканите плажове и високите цени през активния сезон за сметка на лекия извън сезонен дискомфорт. Тайланд има две отличаващи се климатични зони - тропическа на юг и саваннотропическа на север. Северният и централният ареал на държавата (вкл. Банкок) имат три ясно изразени сезона. Горещият сезон продължава от март до май, със средни температури 35вС, като най-горещият месец е април. През този период понякога вали.

В последните години обаче дъждовният сезон започва още през април и продължава с прекъсвания до късния ноември, даже декември. Средната температура е 29 С, а влажността - 90%. Въпреки че този сезон е известен със силните си поройни дъждове, рядко вали цял ден. От юни натам обикновено вали късно следобяд или вечерта за около 3-4 часа, често причинявайки наводнения и задръствания на трафика. Трекингът в северните райони не се препоръчва в този период. В Банкок очаквайте смог от април до август.

Студеният сезон, от ноември до февруари, има температури от 26 С до 30 С, с редки валежи. На север студеният сезон съответства на пиковия туристически сезон. На южния тайландски полуостров вали с прекъсвания през цялата година, като дневните порои са през дъждовния сезон. Ако пътувате до Пукет или Ко Самуи, хубаво е да знаете, че двата острова редуват пиковите си сезони. Оптималното време за Пукет е между ноември и април. За Ко Самуи е обратно - най-добре е да отидете там между февруари и октомври.
Пари

Валута. Тайландската валута се нарича бат (пише се В, Bt или Bht) и се разделя на сто сатанга. Малките медни монети са по 25 и 50 сатанга, сребърните -no 1B, 2В (рядко) и 5В. По-големите монети от 10В са сребърни с медна вложка. Банкнотите са с деноминации от 20В (зелена), 50В (синя), 100В (червена), 500В (виолетова) и 1000В (кафява). Обменни стойности. За по-актуален курс вижте на www.xe.com. Приемливо място за обмяна на валута са бюрата на летището, местните банки, както и обменните бюра, които ще откриете по повечето пешеходни улици. Тегленето на пари от банкомат също е възможно, но трябва да сте сигурни, че вашата карта важи в Тайланд.
Придвижване

Със самолет
Повечето вътрешни полети се осъществяват от Thai Airways, част от Thai Airways International - www.thaiair.com. По-икономичният вариант е филиалът на Thai Airways - Nok Air: www.nokair.com. Другите авиолинии са One-Two-GO (www.fly 12go.com), бързо развиващият се флот на Bangkok Airways (www.bangkokair.com), РВ Air (www.pbair.com), SGA Airways (www.sga.co.th), Air Asia (www.airasia.com) и Destination Air (www.destinationair.com).

С кола
Да наемеш кола в Тайланд е лесно, но шофирането е друго нещо. Ако сте свикнали да карате от лявата страна на пътя, ще оцените колите под наем.

С влак
Банкокската железопътна гара "Хуа Лампонг" е много удобна. Ясни знаци посочват пътя към обществените тоалетни, телефоните с монети, закусвалните и багажният сектор. Пощата, информационният център, полицейският офис, банкоматите и обменните бюра са разположени в централната зала. Там ще намерите изобилие и от магазинчета. През гарата минават много и различни влакове - пътнически, бързи, експресни, съответно с различна цена на билетите. С автобус Тайланд притежава много ефикасен и евтин автобусен транспорт, който е препоръчителен за по-икономичните туристи и екскурзии на кратки разстояния.

Автобусите са най-изгодният транспорт до по-отдалечените краища на страната. С такси и тук-тук
По закон такситата трябва да отчитат на километър. Ако приличате на турист, шофьорът може да се опита да не използва брояча, за да ви измами в плащането Ако това се случи, слезте от таксито и хванете друго. Таксиметровите услуги са по-евтини в сравнение с тези в Западна Европа.
Какво да облечем в Тайланд

Няма значение колко е топло - не носете потници без ръкави и къси шорти на публични места. Тайландците смятат, че това е неуважително, а и такова облекло ви изтъква като турист. Носете обувки, които се събуват лесно, защото не е позволено да влизате с обувки в будистките храмове. Шортите не са приети никъде. Големите деколтета също не са добра идея и ще бъдат сметнати за проява на лош вкус. Тайландците са наистина мили и толерантни към чужденците, но в един случай ще ги засегнете със сигурност - ако сте с обувки пред олтар със статуя на Буда,
даже и да не е в храм.
Часова зона:Тайланд е разположен е Индокитайската часова зона, което прави 7 часа напред от Гринуичкото време и с 5 часа разлика от българското. Други държави в тази зона са Виетнам, Камбоджа, Лаос. части от Русия, както и остров Рождество, територия на Австралия. Тайланд не използва смяната на лятно и зимно часово време, така че имайте го предвид, когато пресмятате часовата разлика.
Тайландският календар

Тайланд е възприел западния календар, разделящ годината на месеци, седмици и дни. Но сигурно ще срещнете и години, изписани по будисткия календар, летоброенето по който започва с раждането на Буда - 543 г. пр. Хр. Например 2009 г. по будисткия календар е 2552 г.
Бакшиш
Даването на бакшиш не е традиция, обаче постоянният поток от туристи и адаптирането към западния начин на живот са го превърнали в нещо обичайно. Много хотели и ресторанти прибавят към сметката 10% за сервиз. Таксиметровите шофьори не очакват бакшиш, но ако им предложите, няма да ви откажат.
Местната храна
Тайландската храна е много вкусна и е популярна по цял свят. Но туристите трябва да знаят, че храната, която се продава по уличните сергии често е много подправена и люта и може да изненада западния вкус. Но повечето ресторанти и хотели са адаптирали менюто си и предлагат по-малко подправени ястия. Оризът присъства винаги на масата в Тайланд.
Митници
В Тайланд са забранени всички видове наркотици. Цигарите и другите тютюневи изделия, внасяни от вас в Тайланд не бива да надвишвата 250 грама. Забранени са и някои видове плодове, зеленчуци и растения (пълен списък може да намерите в интернет). Разрешение да влезете с домашния си любимец в Тайланд може да бъде получено на летището.
Възстановяване на ДДС
Ако сте чужденец пазаруващ определени стоки в Тайланд защо да не си върнете ДДС то? За по-големи покупки сумата не би била малка при 7%, затова си струва да пазарувате при обозначени търговци. Те имат надпис .VAT Refund for Tourists", но ако се колебаете, просто попитайте в магазина.
Ето какво трябва да знаете:
Минималната обща цена на стоките трябва да е 5000 бата
Минималната стойност на покупките в магазина за деня да е 2000 бата
Можете да декларирате в срок от 60 дни след покупката
Ще трябва да платите такса от 100 бата. Трябва да напуснете Тайланд през летището. По-скъпи стоки като бижута и часовници ще бъдат инспектирани още веднъж от митническите чиновници.
Не можете да си върнете ДДС за закупени скъпоценни камъни.
Суми над 30 000 бата могат да бъдат платени само с чек или кредит към вашата кредитна карта


Новини от Икар тур

Сицилия- "Островът на Слънцето"

22 Юни 2019 г.
Слънчева Сицилия, така я нарича Омир в  своята творба "Одисея". Централно разположена в Средиземно море, Сицили...

Чужденци се сдобиха с близо 16къщи на остров Сицилия, участвайки в търг започнал от 1 евро

22 Юни 2019 г.
През януаро 2019та година местния съвет гласува стратегия, която стана модерна в Южна Италия за продажба на изоставени къщи на ...

Ранни записвания - как да си изберем почивка. Пълен гайд от професионалисти.

28 Ноември 2016 г.
  Всяка година чакаме ваканцията с нетърпение, за да можем най-после да си починем от натоварването в офиса, злободневн...

Ранни записвания за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки...

22 Ноември 2016 г.
Започнаха записванията за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки, както и самолетни програми с...

Защо да изберем почивка в Гърция (част 1)

13 Ноември 2016 г.
     Неслучайно Гърция е сред най-предпочитаните дестинации. Все повече българи избират Гърция за своята почивка...

Лято в Рим или Милано на най-горещи летни цени!

28 Август 2016 г.
Възползвайте се от специалните летни цени за полети от Рим и Милано! Цена за еднопосочен билет: € 65 Цена за двупосо...
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах