Екскурзии и Почивки остров Мавриций

Екскурзии и почивки остров Мавриций

остров Мавриций

Република Мавриций (на френски: Maurice; на английски: Mauritius) е островна държава в югозападния Индийски океан, на около 900 km източно от най-големия африкански остров Мадагаскар. Освен остров Мавриций, републиката включва островите Св. Брендън, Родригес и Агалега.
Населението на Мавриций е мултиетническо, мултикултурно и многоезично. Правителството на острова е съставено по модел на Уестминстърската парламентарна система, а страната се радва на силна демокрация, както и на икономическа и политическа свобода. Индексът на човешкото развитие на Мавриций е сред най-високите в Африка. Това е най-конкурентноспособната и една от най-развитите икономики в Африка.[Страната разчита основно на производството, финансовите услуги, туризма и информационните и комуникационните технологии.Правителството предоставя универсално здравеопазване, безплатно средно образование и безплатен обществен транспорт за ученици, пенсионери и инвалиди.Страната е известна с разнообразната си флора и фауна, с много ендемични видове. Островът е бил дом на вече изчезналата птица додо, както и на още няколко птичи вида, които са избити от човешката дейност малко след заселването на хората.
Територията включва големия едноименен остров (1865 km²) и множество малки острови. Цялата островна група е с вулканичен произход. Най-разнообразен е релефът на о. Мавриций. Южната част е планинска, с най-висок връх Питон (826 m). Централната част е платовидна, а северната представлява крайбрежна низина.
Остров Мавриций е открит през 1507 г. от португалски мореплаватели, като никога преди това не е бил населен с хора. Те, обаче, не проявяват интерес към острова. През 1598 г. островът става нидерландско владение. Холандците изоставят острова през 1710 г., а през 1715 г. идват французите, които го преименуват на Ил дьо Франс (на френски: Île de France). Франция официално предава Мавриций на Великобритания по силата на Парижкия договор от 30 май 1814 г. Британската колония съставлява само главния остров, заедно с Родригес, Св. Брендън, Тромлен и островите Чагос, докато Сейшелите стават отделна колония през 1906 г.[5] Суверенитетът на Тромлен е оспорван между Мавриций и Франция, тъй като той е един от островите, които не са изрично споменати в Парижкия договор.
През 1965 г., три години преди обявяването на независимостта на Мавриций, Великобритания отделя архипелага Чагос от територията на Мавриций и го включва към Британската индоокеанска територия.Суверенитетът на Чагос е оспорван между Мавриций и Великобритания. През февруари 2019 г. Международният съд на ООН нарежда на Великобритания да върне архипелага Чагос на Мавриций възможно най-скоро.
Остров Мавриций е разделен на 9 окръга, Ривиер Ноар е т.нар.столица: Тамарин.
    Флак (Сентре де Флак)
    Гранд Порт (Махебург)
    Мока (Мока)
    Памплемус (Триолет)
    Плейнс Уилхемс (Beau-Bassin Rose-Hill)
    Порт Луи (Порт Луи)
    Ривиер дю Ремпар (Мапу)
    Саван (Суйак)

Един остров и две островни групи са зависими територии, принадлежащи на Мавриций. Това са:

    Острови Агалега
    Острови Кардагос-Карахос
    Остров Родригес
Населението на Република Мавриций е общо 1 288 000 души (2009). Етническият състав на населението е разнообразен. Доминират индомаврицийците (68%), потомци на индийски наемни работници, докарани насила на островите през XIX в. Втората по големина етническа група (27%) е със смесен произход – маврицийци-креоли. Официален език няма; най-разпространен е английският, други езици: френски, маврицийски креолски, бихари, хинди, тамилски. Основните религии са индуизъм (48,5%), християнство (католици), ислям (сунити).

Валута Маврицийска рупия (MUR)
Часова зона MUT (UTC+4)
Телефонен код: 230

Климат:
Климатът е тропически, средните годишни температури са около 29 градуса, което прави остров Мавриций целогодишна дестинация.
Месеците от м. Май до м. Октомври са по-хладни, което се изразява повече в ниската влажност на въздуха, отколкото в понижаване на температурите. Температурата на морската вода варира от 24 до 29 градуса. 
Защо да изберете Мавриций:
Тюркоазена лагуна, обградена от коралов риф, липса на опасни представители на фауната, мултинационална култура и кухня, фин бял пясък и топли, галещи води... това са само част от предимствата на острова. По време на Вашия престой, Вие имате възможност да се включите в някои от множеството допълнителни активности, като например гмуркане, сърф, кайт,  голф, посещение на природни паркове, ботанически градини, скай дайвинг, плаване с яхта и мн. други
Ако Вие желате Вашата сватба да бъде на някое екзотично място, Мавриций е точно за Вас. Островът е популярна сватбена дестинация, както заради красивата природа и романтичната обстановка, така и заради факта, че сключения граждански брак е юридически валиден по света.
Мавриций е подходяща дестинация, както за романтична почивка, така и а семейна. Почти всички хотели разполагат с детски басейни и анимация.

Визовият режим е облекчен, като виза се полага на място.
Спиращи дъха природни гледки, архитектурни забележителности, кристално чиста вода и прекрасните плажове... всичко това е остров Мавриций.


Новини от Икар тур

Сицилия- "Островът на Слънцето"

22 Юни 2019 г.
Слънчева Сицилия, така я нарича Омир в  своята творба "Одисея". Централно разположена в Средиземно море, Сицили...

Чужденци се сдобиха с близо 16къщи на остров Сицилия, участвайки в търг започнал от 1 евро

22 Юни 2019 г.
През януаро 2019та година местния съвет гласува стратегия, която стана модерна в Южна Италия за продажба на изоставени къщи на ...

Ранни записвания - как да си изберем почивка. Пълен гайд от професионалисти.

28 Ноември 2016 г.
  Всяка година чакаме ваканцията с нетърпение, за да можем най-после да си починем от натоварването в офиса, злободневн...

Ранни записвания за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки...

22 Ноември 2016 г.
Започнаха записванията за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки, както и самолетни програми с...

Защо да изберем почивка в Гърция (част 1)

13 Ноември 2016 г.
     Неслучайно Гърция е сред най-предпочитаните дестинации. Все повече българи избират Гърция за своята почивка...

Лято в Рим или Милано на най-горещи летни цени!

28 Август 2016 г.
Възползвайте се от специалните летни цени за полети от Рим и Милано! Цена за еднопосочен билет: € 65 Цена за двупосо...
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах