Екскурзии и Почивки Индия

Индия - Екскурзии и ПочивкиЕкскурзии и почивки Индия

Индия

Индия, официално Република Индия (на хинди: भारत गणराज्य; на английски: Republic of India), е държава в Южна Азия. Разположена е на полуостров Индустан, на юг от Хималаите, на изток от Арабско море, на запад от Бенгалския залив и на север от Индийския океан. Граничи с държавите Пакистан, Китайска народна република, Непал, Бутан, Бангладеш и Мианмар (Бирма) и има обща дължина на бреговата линия от 7517 km. Разделена е на 29 щата и 7 съюзни територии, а столица на самата държава е Делхи. Индия е седмата по големина страна в света и втора по население.

Тук в дълбока древност се зараждат редица цивилизации, най-вече по долината на река Инд, които впоследствие развиват търговия и обогатяват културното наследство на човечеството в продължение на векове. В Индия се зараждат четири от най-изповядваните религии – значимите в световен мащаб будизъм и индуизъм, както и важните в регионален план сикхизъм и джайнизъм. Индийската култура се обогатява и с пристигането на зороастризма, християнството, юдаизма и исляма към 1000 година сл. Хр. Между X и XII век в индийския субконтинент е създадена силната Моголска империя. Макар и съставена от трибутарни кралства, управлявани от махараджи, раджи, такури и набоби, империята притежава голяма икономическа сила и произвежда една четвърт от световното производство до към XVIII век. След това става британска колония, изцяло под контрола на Британската източноиндийска компания. През 1947 година страната успява по мирен път да постигне своята независимост.

Индия е парламентарна демокрация в рамките на федерална република. Икономиката ѝ е 11-тата най-голяма по отношение на номинален БВП, и 4-та по паритет на покупателната способност,[8] но все още се отличава с много високи нива на неграмотност и корупция,а голяма част от населението ѝ страда от недохранване и болести.Въпреки проблемите си обаче е забележима в световен мащаб технологична сила със собствена космическа програма, разполага с ядрено оръжие и третата по големина армия в света.
Релефът на Индия е изключително разнообразен – високи планини, обширни равнини и плата, заблатени низини и сухи пустинни райони. Голяма част от Индия заемат най-високите планини на Земята – Хималаите. Величествените им хребети са масивна геоложка и климатична преграда, която минава почти през цяла Северна Индия, по протежение на 2500 km. Хималаите са младонагънати планини, които продължават да се издигат в резултат на мощното тектонско движение (в северна посока) на Индустанската литосферна плоча. В Хималаите се намира най-високата точка на Индия – връх Кангчендзьонга (8598 m). В най-северния край на страната се издига част от хребетите на високата низина Каракорум.
Топографска карта на Индия
На юг от Хималаите се простира обширен район от ниски земи, наречени Индо-Гангска равнина. Голяма част от тях заемат долините на реките Ганг и Брахмапутра. Заливните им тераси и общата им делта (най-голямата в света – около 80 000 km2) са покрити с дебели наносни пластове, върху които са се развили плодородни алувиално-ливадни почви. Повечето реки, които прорязват равнините, извират от Хималаите. Сред тях е и най-голямата индийска река – Ганг, чиито води напояват част от територията на Индия.
Широката и бавно течаща река Ганг, дълга 2500 km, оформя обширна плоска низина, разположена на територията на Индия и Бангладеш. Низината на Ганг е най-гъсто населеното място в страната. Районът често е подложен на катастрофални наводнения и силни тайфуни.
Пълна противоположност на Гангската низина е сухата пясъчна пустиня Тар на северозапад, пресечена от границата на Индия и Пакистан. На юг от Северните равнини почти целият полуостров Индустан е зает от платото Декан (около 600 m ср. н.в.) От двете му страни се издигат крайбрежните хорстови планини Източни и Западни Гхати, които завършват със стръмни стъпаловидни склонове към брега.
С изключение на планините и пустинните райони, в Индия доминира субекваториалният, мусонен климат. В Североизточна Индия, в платото Шилонг (1300 m н.в.), се намира селището Черапунджи – най-дъждовното място на Земята – средните годишни валежи тук достигат 12 000 mm.
Индия е федерална република. Глава на държавата е президентът, избиран за 5 години. На него принадлежи и изпълнителната власт. Висш законодателен орган е двукамерният парламент: Долната камара – Лок Сабха (Народната палата) се избира от населението за 5 години; Горната камара – Раджа Сабха (Съвет на щатите) се избира от представителите на щатите за 6 години; 12 депутати се назначават от президента; 1/3 от депутатите се преизбират всеки 2 години. Правителството се назначава от президента и отговаря пред Народната палата. Начело на всеки щат стои губернатор, назначен от президента. Всеки щат има свое законодателство, събрание и правителство.
Населението на страната възлиза на 1,324 милиарда души (оценка, 2018 г.) и така Индия се нарежда на второ място след Китай по население в световен мащаб. Гъстотата на населението е 407 д/km2. Ръстът на населението намалява леко в последните няколко десетилетия възлиза на 1,4% годишно, което съответства на 15 милиона души на година. Според проучвания и прогнози на ООН през 2045 г. Индия ще е най-многолюдната страна на Земята. Ръстът на населението се дължи не само на високата раждаемост, но и на спадащата смъртност.
Средната възраст на индийското население е 26 г. Индия е една от малкото страни, където броят на мъжкото население е чувствително по-висок: на 1000 мъже се падат 933 жени.
Индийската икономика е изключително разнообразна, включваща традиционно селско стопанство, съчетани с модерно земеделие, ръчни изделия, широка гама модерни промишлени дейности и обширен сектор на услугите, който спомага най-много за бързото икономическо развитие на Индия. Между 50-те и 80-те години на 20 век икономическата дейност се развива по социалистически образец, поради което е била по-стабилна, но за сметка на това корупцията е била широко разпространена и растежът на БВП е бил много нисък.Индия има отворена, динамична пазарна икономика. БВП (ППС) за края на 2008 г. се изчислява на $3,319 трлн – на 4-то място в света след САЩ, Китай и Япония.
Работната ръка възлиза на над половин милиард души, но едва 1 на всеки 5 кандидати за работа има професионално образование.Въпреки икономическия подем, огромна част от населението продължава да живее в пълна мизерия, а неграмотността намалява с много малки темпове. Най-голямата концентрация на хора под прага на бедността е именно в Индия.
Култура:
Индийската културна история се обхваща повече от 4500 години. По време на Ведическия период (около 1700 – 500 пр.н.е.) основите на индуската философия, митология и литература са създадени множество вярвания и практики, които съществуват и днес като дхарма, карма, йога и мокша [39]. Индия е известна със своето религиозно разнообразие с индуизма, сикхизма, исляма, християнството, будизма (който, макар рядко срещан в Индия, произлиза от нея), джайнизма, които са основни световни религии, като индуизмът е най-разпространен.
Обичаи
В Индия кравата е свещено животно. В индийската култура, когато влизате в нечий дом, трябва да се събуете. Когато поздравявате някой по-възрастен, събирате дланите си една до друга, после коленичите и докосвате краката му с пръсти – така демонстрирате, че сте вървели по-малко километри от него. Когато седнете на масата с индийци, трябва да си сипете само това, което ще изядете, и да не обиждате домакина, оставяйки нещо в чинията. Повечето индийци практикуват йога и вярват в прераждането.
Религия
Според преброяване от 2001 г. 80,5% от населението изповядва индуизма. Втората най-разпространена религия е ислямът, основна за 13,4% от населението, следват християнството (2,3%), сикхизмът (1,9%), будизмът (0,8%) и други религии (1,1%).[41] Въпреки че съставя сравнително малък процент от общото население, мюсюлманската общност на Индия е третата по брой в света.
Индия има т.нар Боливуд, който е индийска версия на Холивуд. Мултимилионният музикален гигант T-series издава музикални сцени, песни и клипове в YouTube от боливудски филми.( В тази мрежа за видеосподеляне каналът на T-series има над 100 милиона абонати и води класацията за най-абониран канал. Индийското кино е най-голямата филмова индустрия в света, с годишно производство от 1986 пълнометражни филма през 2017 г. Боливуд е най-големият му филмов продуцент с 364 филма на хинди, произведени през 2017 г. Боливуд заема 43% от приходите на индийската нетна каса; Кино Тамил и телугу представляват 36%, а останалото регионално кино представлява 21% през 2014 г. Боливуд е един от най-големите центрове за производство на филми в света. През 2001 г. продажбите на билети за индийски филми (включително Боливуд) наброява около 3,6 милиарда билета. Боливудските филми обикновено използват разговорен диалект на хинди-урду (или хиндустански), а модерните филми на Боливуд все по-често включват елементи на Hinglish.[източник? (Поискан преди 11 дни)]
Най-популярният комерсиален жанр в Боливуд от 70-те години е филмът на масала, който свободно смесва различни жанрове, включително екшън, комедия, романтика, драма и мелодрама, заедно с музикални номера. Филмите на Масала по принцип попадат в жанра на музикалния филм, от който индийското кино е най-големият производител от 60-те години на миналия век. Освен търговските филми на масала, съществуват и филми на Боливуд, известни като паралелно кино, които избягват използването на музикални номера. В по-ново време разликата между търговската масала и паралелното кино постепенно се размива, тъй като все по-голям брой успешни търговски филми избягват използването на музикални номера, като Dangal (2016), най-брутния индийски филм на всички времена.

Интернет домейн: .in
Телефонен код     +91
Валута:     Индийска рупия (INR)
Часова зона:     UTC+5:30


Новини от Икар тур

Сицилия- "Островът на Слънцето"

22 Юни 2019 г.
Слънчева Сицилия, така я нарича Омир в  своята творба "Одисея". Централно разположена в Средиземно море, Сицили...

Чужденци се сдобиха с близо 16къщи на остров Сицилия, участвайки в търг започнал от 1 евро

22 Юни 2019 г.
През януаро 2019та година местния съвет гласува стратегия, която стана модерна в Южна Италия за продажба на изоставени къщи на ...

Ранни записвания - как да си изберем почивка. Пълен гайд от професионалисти.

28 Ноември 2016 г.
  Всяка година чакаме ваканцията с нетърпение, за да можем най-после да си починем от натоварването в офиса, злободневн...

Ранни записвания за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки...

22 Ноември 2016 г.
Започнаха записванията за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки, както и самолетни програми с...

Защо да изберем почивка в Гърция (част 1)

13 Ноември 2016 г.
     Неслучайно Гърция е сред най-предпочитаните дестинации. Все повече българи избират Гърция за своята почивка...

Лято в Рим или Милано на най-горещи летни цени!

28 Август 2016 г.
Възползвайте се от специалните летни цени за полети от Рим и Милано! Цена за еднопосочен билет: € 65 Цена за двупосо...
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах