Екскурзии и Почивки Естония

Екскурзии и почивки Естония

Естония

Естония, официално Република Естония (на естонски: Eesti или Eesti Vabariik) е държава в Североизточна Европа. Граничи с балтийската държава Латвия (339 km) на юг и с Русия (229 km) на изток. На север е отделена от Финландия с тесния Фински залив и на запад от Швеция с Балтийско море. Нейната брегова ивица е дълга 3794 km. Естония е член на Европейския съюз от 1 май 2004. От същата година страната, заедно с още 6 източноевропейски държави, става член и на НАТО.
Естония е разположена в североизточната част на Европа с площ 45 226 km 2. На север Естония граничи с големия Фински залив, на запад – с Балтийско море и Рижки залив, на юг граничи с Латвия и на изток – с Русия. Общата дължина на бреговата линия е 3794 km. В Естония има 2355 острова[2], разположени в акваторията на Балтийско море. Двата най-големи острова са Сааремаа и Хиюмаа.
В Естония има 5 национални парка, най-стар и най-голям сред които е Лахемаа.
Естония е парламентарна република начело с президент, избиран от парламента за 5 години. Законодателният орган се нарича Рийгиког и се състои от една камара със 101 депутати, избирани за 5 години. Изпълнителен орган е правителството, начело с премиер.
Територията на Република Естония е изцяло заета от низини, само в югоизточния ѝ край има леки хълмовидни възвишения, като най-високият хълм е с надморска височина 318 m.
По произход естонците са близки до финландците (отнасят се към угро-финската езикова група). От малцинствата най-многобройни са руснаците (28%). По-голямата част на населението (74%) живее в градовете, главно в столицата Талин, в промишления център Нарва, около известния с по-мекия си климат летен курорт Пярну. В Естония има 204 българи (към 2000 година)
Религия: християни – 98,1% (от тях протестанти – 58,6%, православие – 38,9%, католици – 0,8%, униати – 1,7%), мюсюлмани – 0,2%, юдаизъм – 0,3%, други – 1,4%.
Икономика
Естония е индустриално-аграрна страна в преход към пазарна икономика. Основни промишлени отрасли – добив на торф и горивни шисти, фосфати, машиностроене, химическа промишленост, дървообработване, хранително-вкусова, текстилна, шевна, рибно-консервна и др. промишлености. Селско стопанство – обработва се 20% от територията на страната. Отглеждат се ръж, пшеница, ечемик, картофи, лен, зеленчуци. Водещи отрасли в животновъдството – млечно-месно скотовъдство и беконно свиневъдство. Развит е риболовът.
Износ: 3,1 млрд. USD (2000) – машини и уреди, изделия от дърво, текстил, хранителни продукти, метали, химични продукти (Швеция, Финландия, Русия, Латвия, Германия, САЩ).
Внос: 4 млрд. USD (2000) – машини и уреди, хранителни стоки, химични продукти, метални изделия, текстил (Финландия, Русия, Швеция, Германия, САЩ).


Новини от Икар тур

Сицилия- "Островът на Слънцето"

22 Юни 2019 г.
Слънчева Сицилия, така я нарича Омир в  своята творба "Одисея". Централно разположена в Средиземно море, Сицили...

Чужденци се сдобиха с близо 16къщи на остров Сицилия, участвайки в търг започнал от 1 евро

22 Юни 2019 г.
През януаро 2019та година местния съвет гласува стратегия, която стана модерна в Южна Италия за продажба на изоставени къщи на ...

Ранни записвания - как да си изберем почивка. Пълен гайд от професионалисти.

28 Ноември 2016 г.
  Всяка година чакаме ваканцията с нетърпение, за да можем най-после да си починем от натоварването в офиса, злободневн...

Ранни записвания за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки...

22 Ноември 2016 г.
Започнаха записванията за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки, както и самолетни програми с...

Защо да изберем почивка в Гърция (част 1)

13 Ноември 2016 г.
     Неслучайно Гърция е сред най-предпочитаните дестинации. Все повече българи избират Гърция за своята почивка...

Лято в Рим или Милано на най-горещи летни цени!

28 Август 2016 г.
Възползвайте се от специалните летни цени за полети от Рим и Милано! Цена за еднопосочен билет: € 65 Цена за двупосо...
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах