Екскурзии и Почивки Дания

Екскурзии и почивки Дания

Дания

Кралство Дания е скандинавска страна, намираща се в Северна Европа. Граничи по вода с Балтийско и Северно море. Състои се от полуостров Ютланд и много островчета; датски отвъдморски територии са Гренландия и Фарьорските острови. Дания се намира на север от Германия и Полша, на югозапад от Швеция и на юг от Норвегия. Площта ѝ е 43 098 km² (без отвъдморските територии), от които 42 409 km² суша и 689 km² водна площ.
Общата площ на Дания е 43 094 km² (без да се включват Фарьорските острови и Гренландия).
Дания е разположена на полуостров Ютланд и множество острови, като 443 от тях имат имена, а 1449 с площ над 100 m². Едва 72 острова са населени. Най-големите от тях са островите Фюн, Шеланд, Фалстер, Лолан, Борнхолм и др. В състава ѝ влиза и най-големият остров в света – Гренландия, а също и доста по-малките Фарьорски и Фризийски острови. На тях живеят различни малочислени народи – фарьорци и фризийци, а на остров Гренландия живеят инуити.
Много от островите на Дания са свързани посредством мостове – Øresund Bridge свързва Шеланд с Швеция, Great Belt Bridge свързва Шеланд с Фюн и Little Belt Bridge свързва Ютландия с Фюн. Фериботни и малки самолетни линии свързват по-малките острови.
Ландшафтът на страната е нисък, практически цялата територия на страната се намира между 0 и 100 m над морското ниво. Най-ниската точка е Ламефьорд – –7 m, а най-високата точка е Юдинг Сковей – 173 m.
Страната граничи с Балтийско на изток и Северно море на запад, като посредством пролива Скагерак на северозапад п-в Ютландия е разделен с Норвегия и пролива Категат с Швеция на североизток. Третият, най-тесен пролив между двете северни морета, Йоресун, разделя остров Шеланд от Южна Швеция. Остров Борнхолм се намира в Балтийско на 100 km северно от Полша и 40 km южно от Швеция. Най-близката земя датско владение е отдалечена от острова на 150 km. Дължината на бреговата линия е 7314 km. Единствената сухопътна граница е на юг с Германия, която е дълга 68 km.
Климатът в Дания е умерен морски. Най-важен климатообразуващ фактор е Атлантическият океан. Характерно за умерения морски климат е меката зима, за разлика от умереноконтиненталния климат, където зимите са студени. Лятото е прохладно. Валежите са почти равномерно разпределени през цялата година. Максимумът на валежите е в периода юни-октомври.
Дания е конституционна монархия, в която министър-председателят е глава на правителството, с многопартийна система.
Паричната единица на Дания е кроната, която фактически е вързана към еврото. Едно евро се обменя за 7,45 датски крони, а един американски долар се обменя за 4,7 крони – приблизително. Дания отказва да смени паричната си единица след влизането си в ЕС след референдум, в който едва 0,9% гласуват ЗА смяна на паричната единица.
От епохата на викингите са останали няколко известни паметници – крепостите Трелебор (на датски: Trelleborg), Агерсбор (на датски: Aggersborg) и Фюркат (на датски: Fyrkat) и Линхолм Хойе (на датски: Lindholm Høje). През 10 век са построени дървени, а през 11 век – каменни базилики. Най-известните катедрали във Вибор и в Рибе, църквата в Калунбор и замъците Себор и Вординбор са построени в романски стил, а катедралите в Роскиле и Оденсе в – готически стил. Замъците Фредериксборг в близост до град Хилерьод и Кронбор в Хелсингьор (Елсинор), са ползвани за прототипи на действието на пиесата Хамлет от Шекспир. Едни от най-красивите сгради се строят по време на управлението на крал Кристиан IV (1588 – 1648). Това са здания в стил барок, а построените малко по-късно са в стил рококо. Кралят се е възхищавал и опитвал да подражава на архитектурата в Амстердам.

Световноизвестната статуя на русалката от персонажа на добре познатата приказка от Андерсен е символ на страната, подобно на Айфеловата кула в Париж.
През 2015 г. Дания е на трето място по свобода на пресата в света по класация на „Репортери без граници“ (+4 места спрямо предходната година).
 


Новини от Икар тур

Сицилия- "Островът на Слънцето"

22 Юни 2019 г.
Слънчева Сицилия, така я нарича Омир в  своята творба "Одисея". Централно разположена в Средиземно море, Сицили...

Чужденци се сдобиха с близо 16къщи на остров Сицилия, участвайки в търг започнал от 1 евро

22 Юни 2019 г.
През януаро 2019та година местния съвет гласува стратегия, която стана модерна в Южна Италия за продажба на изоставени къщи на ...

Ранни записвания - как да си изберем почивка. Пълен гайд от професионалисти.

28 Ноември 2016 г.
  Всяка година чакаме ваканцията с нетърпение, за да можем най-после да си починем от натоварването в офиса, злободневн...

Ранни записвания за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки...

22 Ноември 2016 г.
Започнаха записванията за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки, както и самолетни програми с...

Защо да изберем почивка в Гърция (част 1)

13 Ноември 2016 г.
     Неслучайно Гърция е сред най-предпочитаните дестинации. Все повече българи избират Гърция за своята почивка...

Лято в Рим или Милано на най-горещи летни цени!

28 Август 2016 г.
Възползвайте се от специалните летни цени за полети от Рим и Милано! Цена за еднопосочен билет: € 65 Цена за двупосо...
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах