Екскурзии и Почивки Босна и Херцеговина

Екскурзии и почивки Босна и Херцеговина

Босна и Херцеговина

Босна и Херцеговина е планинска държава, разположена в западната част на Балканския полуостров. Граничи на север, запад и юг със Хърватско, на изток със Сърбия, а на югоизток с Черна гора.
Босна и Херцеговина е една от шестте федерални единици, образуващи бивша Югославия. Републиката извоюва своята независимост през 1992 г. 
Етническата борба в Западните Балкани доведе до разрухата на много исторически градове. Страната е разделена на две фракции - Федерация Босна и Херцеговина (босненци и хървати) и Република Сръбска (сърби). Гражданската война между различните етноси, избухнала след отделянето от Югославия, довежда до огромна икономическа разруха и намаляване на населението с 1/4 поради емиграцията на голяма част от него. 
Босненски или бошняшки е южнославянски език. Той е национален език на бошняците (босненските мюсюлмани), който е базиран на щокавския йекавски диалект, като за писменост се използва латиницата. Бошняшкият, сръбският и хърватският са един език в лингвистично отношение, наричан до 1991, а и все още сърбо-хърватски или хърватско-сръбски език.
Босна и Херцеговина (Bosnia and Herzegovina) е страна разположена в Югоизточна Европа, е западната част на Балканския полуостров. Граничи с Хърватия на север, запад и юг, със Сърбия на изток, и с Черна Гора на югоизток. 
Като всяка страна и Босна и Херцеговина има своя чар и дух. 

Средни температури - януари (-3, 3°С); юли (14, 27°С) 
Официален език – сръбски, бошняшки и хърватски език 
Столица - Сараево 
Най-голям град - Сараево 
Население – 3 981 239 (2007) 
Етнически състав - 44% бошняци, 31% сърби, 17% хървати и 6% югославяни. 
Религия – католици, православни и мюсюлмани 
Часова зона UTC +1 
Телефонен код +387 
География
Босна и Херцеговина е планинска държава, разположена в западната част на Балканския полуостров. Столицата ѝ е Сараево. Граничи на север, запад и юг с Хърватия, на изток със Сърбия, а на югоизток с Черна гора. Първата страна в света, признала на 15 януари 1992 година независимостта на Босна и Херцеговина, е България.
 
Климат
Босна и Херцеговина е страна с два различни типа климат. В близост до Адриатика климатът е субтропичен средиземноморски с дълги, слънчеви, топли лета и по-кратки, сравнително меки и влажни зими. Температурите варират между 10°C през януари и 31°C през юли. Във вътрешността на страната климатът е умерен континентален с много топли лета и студени, снежни зими. В столицата Сараево температурите варират 2 – 3 градуса през януари до 26 – 27 през юли. Валежите по крайбрежието падат през есенно – зимния сезон, а във вътрешността на страната са обилни през цялата година и са сравнително равномерно разпределени. Въпреки това пролетните и есенни месеци са малко по-дъждовни в сравнение с лятото и зимата.
 
Население и език
Официалните езици са босненски, сръбски и хърватски. Английският е доста срещан, особено сред по-младите. Немският също е относително разпространен. Босна и Херцеговина е дом на около 4 милиона души. Тук съжителстват бошнаци, сърби и хървати. Населението на страната изповядва три основни религии – католицизъм, православно християнство и ислям. По улиците на големите градове ще чуете да се говорят също така три различни езика – босненски, хърватски и сръбски. По ирония на съдбата точно етническото разнообразие е една от основните причини за конфликтите в региона, но същевременно и за културното богатство, което привлича и очарова чуждестранните посетители. В началото на 90-те години населението на Босна и Херцеговина намаля с около ¼. Причината бе гражданската война, която накара милиони хора да потърсят безопасност извън родината си.
 
Забележителности
Исторически забележителности в Босна и Херцеговина В малките тесни улички на старият град Сараево може да се насладите на занаятчийски магазини и малки кафенета. Град Мостар е другата дестинация, която ви препоръчваме да посетите. Градът е разположен на река Неретва, който е бил граничен град по време на Отоманската империя. Истинското развитие на Мостар е през 15 и 16 век. Интерес за туристите представляват старите турски къщи и Стария мост. В най-източните части на страната се намира малкият Вишград. Най-важната историческа атракция е моста на Мехмед Паша, който е включен в списъка на ЮНЕСКО. Моста е дълъг 180 метра на река Дрина. Наследство от времето на Османската империя в района, красив мост с много арки. Туристически забележителности в Босна и Херцеговина Водещите са природните забележителности в Босна и Херцеговина. Широко застъпен през последните години е екотуризма. Изградени са екопътеки в планините Волуяк, Динарски планини, Маглич и Романия. В ниските части на тези красиви природни места има чисти езера, идеални за да си направите палатков лагер и да прекарате вълнуващ уикенд на чист въздух сред природата. Най-високият връх е Маглич 2387 метра и се намира в Динарските планини. Лесен за изкачване дори през зимата. Друга отправна точка за катерене на планината е село Умоляни, което се намира в планината Биелашница. Тук са изградени трудни планински турове за подготвени планинари и алпинисти. За любителите фотографи препоръчваме водопада в каньона на Ракитница. Забележителности в Босна и Херцеговина може да ги видите целогодишно, защото климата е субтропичен средиземноморски в южната част на страната и умерен в северните и западни райони. Дори през зимата има условия за каране на ски в зимните планински курорти. Босна и Херцеговина има излаз на Адриатическо море само на едно малко място при град Неум. Тук има няколко малки плажа, достатъчни за да се изкъпете в морето. Като цяло град Неум не се използва за голяма морска търговия, а по-скоро за малка разходка сред старите улици и къщи от времето на средновековието. Не пропускайте Босна и Херцеговина като туристическа дестинация, защото именно тук ще намерите средиземноморско спокойствие и курортен екзотичен дух.
 
Празници
В Босна и Херцеговина има само два официални празника: 1 януари (Нова Година), 1 май (Ден на труда). Всяка една от трите общности имат свои празници, най-вече съобразени с религиозния им календар – православен, католически и мюсюлмански. Босна и Херцеговина няма федерален национален празник. Вместо него в Република Сръбска празнуват 21 ноември (Ден на подписването на общото споразумение за мир), а във Федерация Босна и Херцеговина – 25 ноември (Ден на държавността).
 
Кухня
рите различни култури, които се смесват и преплитат по тези земи оказват много силно влияние върху обичаите и традициите на тази страна, но може би разнообразието се усеща най-силно в кулинарните традиции. Обикновено в ястията се прибавят голямо разнообразие от подправки, повечето от които са местни. Това придава на всяка гозба типичен балкански дъх и планински привкус. Местните ястия в по-голямата си част напомнят на останалите части от Балканите. В Босна и Херцеговина се приготвят разнообразни тестени изделия, най-вече питки и баници. За разлика от други балкански страни като България, където те се приготвят почти изключително със сирене, тук предпочитаният пълнеж е от месо. Типични за тази страна са пълнени пиперки (най-често с ориз и кайма, но може и с яйце и сирене), сърми (зелеви листа, увити около смляно месо и ориз), мусака (изключително вкусно и популярно ястие в съседни страни като България и Гърция; приготвя се от нарязани на ситно картофи и кайма) и много други. Наследство от Османската империя по тези земи е огромното разнообразие от сладкиши и десерти. Един от най- известните десерти тук е баклава. Тя произлиза от Югозападна Азия, но е изключително популярна в останалите страни на Балканския полуостров. В Босна и Херцеговина се консумират основно два вида алкохол – вино и ракия. Винарските райони са в Херцеговина, защото климатът там е по-мек. Ракията се прави от различни видове плодове. Тази типично балканска напитка може да се произвежда на практика в цялата страна.
 
Сувенири и подаръци
Типични сувенири от страната са традиционната дърворезба, месинговите комплекти за кафе, керамиката, ръчно изработените килими, бродерията и плетените изделия. Не пропускайте да опитате местните вина. Разгледайте откритите пазари в по-големите градове.
 
Работно време на магазините
Повечето магазини са отворени всеки ден от 8 до 20 часа.
 
Посолство
Посолство на Република България в Босна и Херцеговина Адрес: ul. Radnička 30, 71000 Sarajevo Тел.: +387 33 668 191 Факс: +387 33 668 189 Дежурен телефон в извънработно време: +387 603 210 397 Работно време: 08.30 - 16.30 ч. Консулска служба: Тел.: +387 33 203 115 Приемно време за граждани: всеки работен ден, 09.00 - 12.00 ч. Е-mail: [email protected] Website: www.mfa.bg/embassies/bosniaherzegovina
Internet TLD .ba


Новини от Икар тур

Сицилия- "Островът на Слънцето"

22 Юни 2019 г.
Слънчева Сицилия, така я нарича Омир в  своята творба "Одисея". Централно разположена в Средиземно море, Сицили...

Чужденци се сдобиха с близо 16къщи на остров Сицилия, участвайки в търг започнал от 1 евро

22 Юни 2019 г.
През януаро 2019та година местния съвет гласува стратегия, която стана модерна в Южна Италия за продажба на изоставени къщи на ...

Ранни записвания - как да си изберем почивка. Пълен гайд от професионалисти.

28 Ноември 2016 г.
  Всяка година чакаме ваканцията с нетърпение, за да можем най-после да си починем от натоварването в офиса, злободневн...

Ранни записвания за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки...

22 Ноември 2016 г.
Започнаха записванията за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки, както и самолетни програми с...

Защо да изберем почивка в Гърция (част 1)

13 Ноември 2016 г.
     Неслучайно Гърция е сред най-предпочитаните дестинации. Все повече българи избират Гърция за своята почивка...

Лято в Рим или Милано на най-горещи летни цени!

28 Август 2016 г.
Възползвайте се от специалните летни цени за полети от Рим и Милано! Цена за еднопосочен билет: € 65 Цена за двупосо...
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах