Екскурзии и Почивки Англия

Англия - Екскурзии и ПочивкиЕкскурзии и почивки Англия

Англия

А̀нглия (на английски: England) е най-големият по територия и население съставен историко-географски район в Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия и заема южните две трети от остров Великобритания. На север граничи с Шотландия, а на запад с Уелс, също части на Обединеното кралство. Останалите граници са морски – със Северно море, Ирландско море, Атлантическия океан и Ла Манш. Населението на Англия е над 83% от общото население на Обединеното кралство. Главен град на Англия е Лондон, най-големият град на Британските острови и столица на Обединеното кралство.
Лондон, освен столица на Англия и Обединеното кралство, е и световен финансов и политически център, както и една от световните столици, диктуващи тенденциите в модата, теченията в музиката и изкуствата. Населението на Лондон е около 7 388 000 души (2003). През Лондон тече река Темза, над която са построени множество мостове. Най-известният сред тях е Тауър Бридж, построен през XIX век до Лондонската кула (Тауър), откъдето носи и името си.
Административното деление на Англия има доста сложна структура. Цялата територия на страната е разделена на девет региона, а всеки регион – на графства.
Площта й е:130 279 km². Населението й наброява към 2017та 55 619 400 души -427 души/km².
Начело е монарх- Елизабет II. Официалния език е английски език.

Забележителности в Лондон, които непременно да посетите са:
Тауър Бридж-подвижен висящ мост в Лондон, Англия, над р. Темза. Разположен е близо до Лондонската кула (Тауър), от която идва името му. Станал е символ-икона на Лондон.
Мостът се състои от две кули; които са свързани на горното ниво посредством две хоризонтални пешеходни пътеки, които са проектирани да издържат на хоризонталните сили, упражнявани от висящите секции на моста върху приземните страни на кулите. Вертикалният компонент на силите във висящите секции и вертикалните реакции на двете пешеходни пътеки се носят от двете мощни кули. Опорните точки на сгъването на моста и операционните машини се намират в основата на всяка кула. Настоящия цвят на моста датира от 1977, когато е боядисан в червено, бяло и синьо за сребърния юбилей на кралицата. Първоначално е боядисан в шоколадово кафяв цвят.
Тауър Бридж понякога погрешно се нарича Лондонски мост, който е следващият мост нагоре по реката. Най-близката станция на Лондонското метро е Тауър Хил, а най-близката гара на леката железница е Тауър Гейтуей.
Мостът е построен в периода 1886-1894 г. от пет разлини компании и 432 работника. Стойността на проекта е £1,184,000 (£100 милиона през 2011). Мостът е открит на 30 юни 1894 от принца на Уелс Едуард (бъдещият крал Едуард VII) и съпругата му принцеса Александра.
Мостът има 244 м дължина и 65 м височина.
Бъкингамски дворец- Бъкингамският дворец (на английски: Buckingham Palace) е основна лондонска резиденция на британския монарх. Разположен е в района Уестминстър.
Част от 600-те стаи (официалните апартаменти, тронната зала и Картинната галерия) са отворени за посещение през август и септември, когато кралицата е извън двореца. Смяната на войниците е през ден в 11 и 30 ч.
Първоначално известна като Бъкингамската Къща, сградата, която лежи в основата на днешния дворец е голяма градска къща построена за херцога на Бъкингам през 1703 г. Дворецът съдържа 77000 m². На първия етаж в центъра е разположена музикалната стая. В задната част на двореца има голям парк – градина, заедно с езерото е най-голямата частна градина в Лондон.

Лондонско око-Лондонското око (на английски: The London Eye, цяло име Лондонското око на Мерлин Ентъртеймънтс, наричано още и Колелото на хилядолетието), е виенско колело в Лондон, построено през 1999 в чест на новото хилядолетие.
Със своята височина от 135м то е най-високото виенско колело в Европа и една от най-популярните платени атракции във Великобритания, посещавано от над 3 000 000 души всяка година.
По времето, когато е издигнато, то е най-високото виенско колело в света, докато е изместено от Звездата на Нанчанг (160 м) през май 2006 и по-късно от Сингапурския летец (165 м) на 11 февруари 2008. Все още обаче то е описвано от своите собственици като "най-високото конзолно виенско колело на света" (цялата конструкция е поддържана само от една конзолна рамка във формата на буквата "л" на едната страна).
Лондонското око се намира в западния край на Юбилейните градини в Саут Бенк, на брега на река Темза, между мостовете Уестминстър и Хънгърфорд. Колелото е непосредствено пред бившия Купол на откритията, създаден за Британския фестивал през 1951.

Хайд Парк- Хайд Парк е един от най-големите паркове в централната част на Лондон с площ 350 акра и е един от кралските паркове на Лондон. Известен е със своя Speakers' Corner (Кътчето на ораторите), където всеки може да изкаже по всякакви теми. [1]
През 16 век е бил любимото място за лов на елени и глигани на крал Хенри VIII.Той го закупува от монасите от Уестминстърското абатство през 1536 г. Паркът бива използван от двора на краля до Джеймс I, който позволява ограничен достъп. Чарлз I променя парка коренно – той поръчва създаването на Пръстена (The Ring) северно от днешните навеси за лодки на езерото Серпентайн и отваря парка за всички посетители.
През 1665 г. по време на чумата много лондончани бягат в парка с надежда да не бъдат повалени от заразата.
В края на 17 век Уилям III мести двора си в двореца Кенсингтън. Тъй като възприема маршрута на разходката си до парка Сейнт Джеймс кралят поръчва 300 газени лампи. През 1730-те кралица Каролина от Ансбах, съпругата на Джордж II, поръчва създаването на езерото Серпънтайн с площ 11,34 хектара.
През 19 век Хайд Парк става място за национални празненства. През 1814 г. принц-регентът организира фойерверки, с които е отбелязан краят на Наполеоновите войни. През 1851 г., по време на управлението на кралица Виктория, в парка се провежда Голямото изложение, а през 1977 г. се провежда изложение по повод сребърния юбилей на кралица Елизабет II.

Мадам Тюсо-(на английски: Madame Tussauds) е музей с восъчни фигури в Лондон, превърнал се във верига с клонове из целия свят. Открит е от восъчния скулптур Мари Тюсо. Музеят е главна туристическа актракция с восъчни фигури на известни личности.
Тюсо създала първата си восъчна фигура на Волтер през 1777 г. Други известни личности, които Мари моделирала от восък са Бенджамин Франклин и Жан-Жак Русо. През Френската революция, тя създала фигури на много жертви. В мемоарите си признава, че търсела отрязани глави из труповете, за да прави отпечатъци на загиналите. След смъртта на Филипе през 1794 г., тя наследила цялата му колекция от скулптури и прекарала следващите 33 години, пътувайки из Европа. Омъжила се за Франсоа Тюсо през 1795 г. След няколко години, получила покана да нареди изложбата си в Лондон на входа на шоуто на Пол Филидор. Не получила особено голямо възнаграждение, след като Филидор си присвоил половината от приходите ѝ. След резултатите от Наполеоновите войни, не можела да се върне във Франция и продължила да пътува през Великобритания и Ирландия, представяйки колекцията си. През 1831 г., тя наела няколко малки помещения в Лондон, където съхранявала скулптурите. Сред главните атракции на Тюсо била Стаята на ужасите, където изложила фигури на убийци и ужасяващи диктатори.
През 1835 г., Тюсо заживяла в Лондон и отворила музей. Сред фигурите ѝ, най-често се срещали загинали войници, известни убийци и други престъпници.
По-късно, започнала да прави скулптури на известни личности като лорд Нелсън и сър Уолтър Скот. Някои от фигурите, които самата Мари е направила все още съществуват. Колекцията ѝ се състояла от 400 фигури, но след пожар през 1925 г. и бомбардировки през 1941 г., повечето били съсипани, но основите били запазени (което разрешавало да се направят повторно) и те са изложени в историческата изложба на музея в Лондон. Най-старата изложена фигура е на Мадам Дю Бари. През 1842 г., Тюсо направила автопортрет, който е изложен на входа на музея. Тя починала в съня си на 15 април 1850 г.
През 1883 г. наемът на тогавашната локация на музея се вдигнал и внукът ѝ преместил колекцията на сегашния адрес на музея. Новата изложба отворила врати на 14 юли 1884 г. и пожънала огромен успех.
Музеят на Тюсо се разраснал и e сред главните туристически атракции в британската столица. Има клонове в Амстердам, Банкок, Пекин, Берлин, Блакпул, Лас Вегас, Сеул, Холивуд, Хонконг, Ню Йорк, Орландо, Прага, Сан Франциско, Шанхай, Сингапур, Сидни, Виена, Вашингтон, Ухан, Токио, а наскоро е открит временен музей и в Пусан. Фигурите, които са изложени в днешните музеи, включват исторически личности, кралски особи, филмови звезди, спортисти, артисти и известни престъпници. Музеят е собственост на компанията Мерлин Ентъртейнмънтс след изкупуването от Тюсо Груп през 2007 г.
През юли 2008 г., музеят в Берлин бил пред затваряне, когато 41-годишен мъж се промъкнал през охраната и обезглавил восъчната фигура на Адолф Хитлер. Вярва се, че това е знак на протест срещу излагането на диктатор сред славни спортисти, актьори и други исторически фигури. Статуята, обаче, била реставрирана и повторно изложена, а престъпникът признал, че го е направил след като е загубил бас с приятели. Фигурата на Хитлер в Лондон също е била жертва на вандализъм.


Новини от Икар тур

Сицилия- "Островът на Слънцето"

22 Юни 2019 г.
Слънчева Сицилия, така я нарича Омир в  своята творба "Одисея". Централно разположена в Средиземно море, Сицили...

Чужденци се сдобиха с близо 16къщи на остров Сицилия, участвайки в търг започнал от 1 евро

22 Юни 2019 г.
През януаро 2019та година местния съвет гласува стратегия, която стана модерна в Южна Италия за продажба на изоставени къщи на ...

Ранни записвания - как да си изберем почивка. Пълен гайд от професионалисти.

28 Ноември 2016 г.
  Всяка година чакаме ваканцията с нетърпение, за да можем най-после да си починем от натоварването в офиса, злободневн...

Ранни записвания за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки...

22 Ноември 2016 г.
Започнаха записванията за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки, както и самолетни програми с...

Защо да изберем почивка в Гърция (част 1)

13 Ноември 2016 г.
     Неслучайно Гърция е сред най-предпочитаните дестинации. Все повече българи избират Гърция за своята почивка...

Лято в Рим или Милано на най-горещи летни цени!

28 Август 2016 г.
Възползвайте се от специалните летни цени за полети от Рим и Милано! Цена за еднопосочен билет: € 65 Цена за двупосо...
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването им приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах