Екскурзии до Загреб

Екскурзии до Загреб

Загреб

Загреб (на хърватски: Zagreb), предишно име Аграм (докато е в Австро-Унгария, е столицата на Хърватия.
През 2005 г. населението му е от 973 667 жители, като в столичната област живеят 1 609 525 души (Загребска, Крапинско-загорска и Сисашко-мославска жупания), разположена по склоновете на планина Медведница (височина 1035 м) и покрай бреговете на река Сава (височина 120 м). Благоприятното географското положение – в северозападната част на Панонския басейн, простиращ се до алпийските, динарските, адриатическите и панонските райони – предоставя възможност за търговски обмен между Централна Европа и Адриатическо море.
Транспортно-търговското местоположение, индустриалната концентрация (металообработване, производство на електрически уреди, химикали, текстил, фармацевтика, дървообработване, кожарска, хартиена промишленост, печатарство и др.) и научно-изследователските институти са в основата на икономическия живот на града. Считан е за напреднал град (в Източна Европа), като средните доходи и цените са под нивата на Запад.
В Загреб са разположени централни държавни учреждения – законодателни, съдебни, изпълнителни, парични, отбранителни, здравни, културни, транспортни и др.
-История
Макар че има следи от обитаване на територията на днешния град още от неолита, включително римския град Андаутония, с днешното си име Загреб е споменат за пръв път през 1094 г. Тогава унгарският крал Ласло I основава епископство на хълма Каптол. На съседния хълм Градец се развива отделна светска общност. Заселниците са тежко засегнати от монголското нашествие през 1242 г., но след оттеглянето им крал Бела IV обявява Градец за свободен град с цел да привлече чужди занаятчии.
През 14 и 15 век тези 2 общини активно се съревновават, икономически и политически. Епископството отлъчва Градец, който в отговор изгаря Каптол. Те си сътрудничат само при важни търговски начинания, като организирането на панаири. Тези средновековни общини – Градец и Каптол, в крайна сметка се сливат в град Загреб в началото на 17 век. Днес те са културният център на града. Каптолското епископство е преобразувано в Загребска архиепископия.
Построяването на железница (1860) дава възможност на старите предградия, които дотогава не представляват едно цяло, постепенно да се слеят в Долни град, характерен с ортогоналната си планировка. През австро-унгарския период е наричан с немското име Аграм. Сборникът „Български народни песни“ на братя Миладинови е издаден през 1861 г.
След Втората световна война на Югославия са предадени 9 от българските самолети ДАР-9 ''Синигер''. Като в музея в Загреб се съхранява последния останал представител от тях.
Между световните войни се появяват работнически квартали между железопътната линия и река Сава, както и жилищни квартали на средната класа по южните склонове на Медведница. След Втората световна война са построени нови квартали между железопътната линия и Сава, последвани в средата на 1950-те години от нови жилищни райони южно от реката, създавайки така наречения Нови Загреб. Градът се разраства също и на запад и на изток, поглъщайки села като Дубрава, Подсусед, Ярун, Блато и др. Урбанизирани ивици свързват Загреб с близките селища: Сесвете, Запрешич, Самобор, Дуго село и Велика Горица.
Южно от река Сава е построена голяма товарна железопътна гара и международното летище Плесо. Най-голямата промишлена зона Житняк на югоизток е продължение на промишлените зони в източните покрайнини на града, между Сава и района Пригорие. Изграден е околовръстен път през 1977 г.
-Забележителности
Улица Ткалчичева (Tkalčićeva Ulica)
Най-красивата улица в Загреб, която е дом на магазини и галерии, поместени в къщи от XIX в. Днес улицата е заета от барове и кафенета и се е превърнала в най-популярното място за излизане през лятото.
 
Катедралата
Впечатляващ пример за неоготическото изкуство, Катедралата е обновена от виенски архитекти след земетресение през 1880 г., като повечето пари и труд са изразходвани по двете кули, които обаче не са еднакво високи. Едната е висока 104 метра, а другата - 105.
 
Горни град (Gornji grad)
Каменната порта (Kamenita vrata) е едно от задължителните неща, които трябва да видите в града. Портата е последният останал вход към града от миналото. В Каменната порта ще видите една от най-известните забележителности на Загреб – статуя на Дева Мария от XVI в., намираща се в покрита с решетка ниша. Има много посетители, които идват тук, за да се помолят или да запалят свещ.
 
Музей Мимара (Muzej Mimara)
Една от най-престижни сгради в Загреб, построена според завещанието на Анте Топич Мимара. Музеят е дом на над 3500 произведения на изкуството, включително и на творби от Рембранд, Рубен, Реноар и Мане. Също е дом на скулптори, картини занаяти и още много. Струва си да го посетите.
 
Археологическият музей (Arheološki Muzej)
В Археологическия музей ще видите доказателства за присъствие на хърватите по тези земи от древността, Египетската колекция, както и Загребската мумия с най-стария надпис на етруски в света, са сред световноизвестните експонати. Вход: 20 куни. Работно време: 10:00 - 17:00 часа (понеделник-петък, а в четвъртък до 20:00 часа), 10:00 -13:00 часа (уикенд). Адрес: Trg Nikole Šubića Zrinskog 19.
 
Музей на съвременното изкуство (Muzej Suvremene Umjetnosti)
Вход: 30 куни. Работно време: 11:00 - 18:00 часа (вторник-събота), 11:00 - 20:00 часа (събота). Вътре можете и да пийнете кафе в приятно заведение. Адрес: Avenija Dubrovnik 17.
 
Музей на разбитите връзки (Muzej prekunitih veza)
Емоционално пътешествие сред хиляди истории за изоставени хора и разбита любов от целия свят. Вход: 20 куни. Адрес: Ćirilometodska 2
 
Планината Медведница (Medvednica)
Зелената гора на „Мечата планина” си струва да се види. Дава ви приятно откъсване от натоварения град. Може да се стигне и с обществения транспорт. В нея се намира запазената крепост Медведград (Medvedgrad).
 
Зоологическата градина (Zoološki vrt grada Zagreba)
Работно време: 9:00 - 20:00 (от май до края на август), през останалите месеци затваря по-рано (вижте сайта). Вход: 30 куни.
 
Езерото Ярун (Jarun)
Намира се в южния край на града. Обожавано от местните за почивка и забавления. Във водите му се практикуват уиндсърфинг и гребане. По бреговете му има няколко бара, които се пълнят през уикендите.
 
Новини от Икар тур

Ранни записвания - как да си изберем почивка. Пълен гайд от професионалисти.

28 Ноември 2016 г.
  Всяка година чакаме ваканцията с нетърпение, за да можем най-после да си починем от натоварването в офиса, злободневн...

Ранни записвания за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки...

22 Ноември 2016 г.
Започнаха записванията за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки, както и самолетни програми с...

Защо да изберем почивка в Гърция (част 1)

13 Ноември 2016 г.
     Неслучайно Гърция е сред най-предпочитаните дестинации. Все повече българи избират Гърция за своята почивка...

Лято в Рим или Милано на най-горещи летни цени!

28 Август 2016 г.
Възползвайте се от специалните летни цени за полети от Рим и Милано! Цена за еднопосочен билет: € 65 Цена за двупосо...

Полети до Дюселдорф на най-ниски цени!

28 Август 2016 г.
Полети до Дюселдорф на най-ниски цени! Цена за еднопосочен билет: € 81 Цена за двупосочен билет: € 159 Въз...

Палма де Майорка и Малага никога не са били толкова близо!

28 Август 2016 г.
Палма де Майорка и Малага на атрактивни цени от 129 евро за еднопосочен билет! Цена за еднопосочен билет: € 129 Цена...