Екскурзии до Верона

Екскурзии до Верона

Верона

Верона (на италиански: Verona) е град и община, административен център на провинция Верона в регион Венето, Североизточна Италия.
Слави се със своето вино, от което най-известно е правеното от монаси "Бардолино". Известна е още като Града на Ромео и Жулиета.
История
Градът е основан през 4 в. пр. Хр. В пределите на Римската империя е от 49 г. пр.Хр. За стратегическото местоположение на Верона свидетелстват древните пътища като Виа Галика, Виа Клавдия Августа и Виа Постумия, които се пресичат на територията на града, както и битките, в които участва на страната на Древен Рим и като част от Римската империя. С разпадането на западната Римска империя и с победата на Теодорих Велики над Одоакър през 479 г. започва доминацията на остготите в Италия. През 13-14 в. е независим град-република, управляван от фамилията Скалигери, а по-късно е част от Венецианската република.
География
Старият град и центърът на съвременния град са на брега на река Адидже близо до езерото Гарда.
Климатът във Верона е умерен, характеризиращ се с горещи лета и студени, влажни зими. Слабо влияние оказва и близостта на езеро Гарда. От юни до септември може да бъде много горещо, със средни максимални температури от 29 градуса.
Население
През 2007 г. населението на Верона е 264 191 души, от които 47,6% мъже и 52,4% жени. Жителите са предимно католици, но сред някои имигрантски групи има православни християни, мюсюлмани и последователи на индуизма.
Забележителности
Площад „Ербе”
Сред забележителностите на Верона е живописният площад „Ербе” в центъра на града. В централната част се намират също Търговският дом (1301 г.), градската управа (Ратуша), 83-метровата кула на Ламбертите (1172), наричана още Кулата с камбаните, както и готическият фонтан на Веронската Мадона от 1368 г.
Арена ди Верона
Амфитеатърът е създаден през I век от н. е. На него са се водели гладиаторски борби и рицарски турнири. Побира 20 000 зрители. На сцената на Арена ди Верона са пели известните български оперни певци Николай Гяуров, Гена Димитрова и Райна Кабаиванска. Оперният сезон ежегодно привлича над 500 000 италианци и чужденци.
Къща на Жулиета
Къщата на Жулиета, строена през XIII век, се намира в близост до площад „Ербе“. Била е собственост на рода Капулети. Във вътрешния двор на къщата се намира скулптура на Жулиета, направена от бронз. Може да се види и прочутият балкон, от който Жулиета се е виждала със своя любим Ромео.
Къщата на Ромео също е в готически стил, построена е през XIV век.
Площад на Синьорията
В центъра на площада може да се види скулптура на Данте Алигиери, изработена от скулптора Уго Занони. Там се намират Дворецът на правосъдието и Дворецът на градския съвет.
Църкви
Катедралата „Санта Мария“
Базиликата „Сан Зено“ – уникална с олтарения си триптих и камбани от средата на XI век, в нея са погребани мощите на св. Зенон, покровителя на Верона.
Базиликата „Св. Анастасия“ – сред най-големите храмове във Верона.
Новини от Икар тур

Ранни записвания - как да си изберем почивка. Пълен гайд от професионалисти.

28 Ноември 2016 г.
  Всяка година чакаме ваканцията с нетърпение, за да можем най-после да си починем от натоварването в офиса, злободневн...

Ранни записвания за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки...

22 Ноември 2016 г.
Започнаха записванията за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки, както и самолетни програми с...

Защо да изберем почивка в Гърция (част 1)

13 Ноември 2016 г.
     Неслучайно Гърция е сред най-предпочитаните дестинации. Все повече българи избират Гърция за своята почивка...

Лято в Рим или Милано на най-горещи летни цени!

28 Август 2016 г.
Възползвайте се от специалните летни цени за полети от Рим и Милано! Цена за еднопосочен билет: € 65 Цена за двупосо...

Полети до Дюселдорф на най-ниски цени!

28 Август 2016 г.
Полети до Дюселдорф на най-ниски цени! Цена за еднопосочен билет: € 81 Цена за двупосочен билет: € 159 Въз...

Палма де Майорка и Малага никога не са били толкова близо!

28 Август 2016 г.
Палма де Майорка и Малага на атрактивни цени от 129 евро за еднопосочен билет! Цена за еднопосочен билет: € 129 Цена...