Екскурзии до Болоня

Екскурзии до Болоня

Болоня

Болоня (от латински Bononia, което на местен диалект е Bulaggna, а на италиански е Bologna) е град в Северна Италия. Столица е на едноименната провинция и на регион Емилия-Романя и е разположен между реките Рено и Савена. Градът е известен с най-стария в света университет — Болонският университет "Alma Mater Studiorum", основан през 1088 г., и е един от най-развитите в цяла Италия. Болоня се смята за един от най-богатите италиански градове с високо качество на живот [1]. Това се дължи на силното индустриално развитие, обширния сектор на услугите и важното географско положение — на кръстопътя на най-важните магистрали и жп линии в страната.
Населението му е 376 976 души към 31 юли 2009 г.
География
Болоня е главен административен център на областта (регион) Емилия-Романя и на едноименната провинция Болоня. Разположен е между река По и Апенините.
История
Античност
Болоня е основана под името Фелсина (Felsina) от етруските около 534 г. пр.н.е. в регион, населяван преди от племената на културата Виланова — предимно фермери и овчари. Етруският град се разраства около светилище, построено на хълм, и заобиколено от некропол. През 4 век пр.н.е. градът е завладян от галското племе бои (Boii), откъдето произлиза древното име Бонония на римската колония, основана през 189 г. пр.н.е. Заселниците включват 3000 латински семейства, предвождани от консулите Луций Валерий Флак, Марк Атилий Сераний и Луций Валерий Тапо. Построяването на античния път Виа Емилия прави Болоня важен град на картата на Римската република.
Кухня
Местен деликатес Мортадела, произвеждан в Болоня
Болоня е известна с кулинарните си традиции. Градът дава името си на прочутия болонезки сос — сос Болонезе, представляващ месен сос за макаронени изделия и други видове паста. В останалите части на Италия този сос се нарича рагу по болонезки (ragù alla bolognese), а в Болоня го наричат просто рагу.
Заради разположението на Болоня в плодородната долина на река По богатата местна кухня зависи от месните продукти и сиренето. Също като другите градове в Емилия-Романя, производството на колбаси от свинско месо, като прошуто, мортадела и салам, е важна част от местната хранително-вкусова индустрия.
В района на града е развито винопроизводството, а сред известните сортове вина са Pignoletto dei Colli Bolognesi, Lambrusco di Modena и Sangiovese di Romagna.
Лазанята и тортелините, сервирани с мортадела и сос Болонезе, са сред местните деликатеси.
Новини от Икар тур

Ранни записвания - как да си изберем почивка. Пълен гайд от професионалисти.

28 Ноември 2016 г.
  Всяка година чакаме ваканцията с нетърпение, за да можем най-после да си починем от натоварването в офиса, злободневн...

Ранни записвания за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки...

22 Ноември 2016 г.
Започнаха записванията за Турция за лято 2017 с автобус с 4, 5, 5, 7, 9, 10, 11 и 12 нощувки, както и самолетни програми с...

Защо да изберем почивка в Гърция (част 1)

13 Ноември 2016 г.
     Неслучайно Гърция е сред най-предпочитаните дестинации. Все повече българи избират Гърция за своята почивка...

Лято в Рим или Милано на най-горещи летни цени!

28 Август 2016 г.
Възползвайте се от специалните летни цени за полети от Рим и Милано! Цена за еднопосочен билет: € 65 Цена за двупосо...

Полети до Дюселдорф на най-ниски цени!

28 Август 2016 г.
Полети до Дюселдорф на най-ниски цени! Цена за еднопосочен билет: € 81 Цена за двупосочен билет: € 159 Въз...

Палма де Майорка и Малага никога не са били толкова близо!

28 Август 2016 г.
Палма де Майорка и Малага на атрактивни цени от 129 евро за еднопосочен билет! Цена за еднопосочен билет: € 129 Цена...